Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Позиції України в міжнародних рейтингах стануть реальним суддею нашої роботи на шляху економічних перетворень. Юрій Сапронов

Позиції України в міжнародних рейтингах стануть реальним суддею нашої роботи на шляху економічних перетворень. Юрій Сапронов

Заступник голови ХОДА Юрій Сапронов озвучив на прес-конференції рейтинг нашої країни за чотирма основними показниками, які є найбільш вагомими та значимими в оцінці потенціалу держави на світовому просторі. За підсумками 2009 р. Президенту Віктору Януковичу та українському Уряду залишився наступний спадок від попередньої влади:

1. Рейтинг економік Doing business (одного з підрозділів Світового Банку) - країни ранжуються за сприянням веденню бізнеса від 1 до 183 місця. Перше місце - найвища позиція в легкості ведення бізнесу означає, що регуляторний клімат в державі сприятливий. Індекс є середнім показником по десяти основним індикаторам, де кожен індикатор має рівну вагу. «Спадок, що дістався нинішній владі, - це 142 місце України в цьому рейтингу, - зазначив Юрій Анатолійович. - Причому за деякими позиціями, зокрема, з оподаткування, це навіть 181 місце».

2.Всесвітній економічний форум складає рейтинг глобальної конкурентоспроможності держав (The Global Competitiveness Report). Тут основними показниками є ефективність економіки та інноваційні чинники. У цьому рейтингу 133 країни, Україна посідає сьогодні 82 місце за підсумками 2009 року. При цьому в 2008 році у нас було 72 місце, тобто спостерігається від"ємна динаміка.

3. Індекс сприйняття корупції Transparency International - один з найважливіших рейтингів країни для її інвестиційної привабливості, кредитоспроможності, розуміння і сприйняття країни на світовій арені. Тут проранжовано 180 країн. За підсумками 2009 року Україна посідає 146 місце. Попереду нас - Тимор, за нами - Зімбабве, на останньому, 180 місці, - Сомалі.

4.Рейтингова таблиця «Індекс розвитку людського потенціалу країн світу» (Human Development Report 2009) - очолюють цю таблицю Норвегія, Австралія, Ісландія, Канада, Ірландія і т.д. Усього проранжовано 182 країни, Україна знаходиться на 85 місці.

«Порівняно з 2008 роком динаміка України у всіх цих рейтингах в 2009 році від"ємна. Це та реальна спадщина, що дісталася нам від попередньої влади, - резюмував Юрій Сапронов. - І всі ці показники вже через рік стануть своєрідним суддею нашої роботи, коли стане зрозуміло, чи зміниться рейтинг нашої країни в позитивний бік. Це ті індикатори успіху, які визначені у презентованій Президентом України програмі економічних реформ».