Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харків - центр видавничої та книжково-поліграфічної галузі України

Харків - центр видавничої та книжково-поліграфічної галузі України

Тут зосереджено 70% всіх українських потужностей книжкової поліграфії. Більше 50% всіх українських книг видається в Харкові. Тому для харківських книговидавців принципова ситуація в галузі на рівні держави. Про це на круглому столі в ХОДА повідомив генеральний директор ВАТ «Видавництво «Фоліо» Олександр Красовицький.

За статистикою, зібраною Українською асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів, в країні склалася складна ситуація з книготоргівлею: у 2009 році продаж книг знизилася на 12-14%, в цьому році - на 30-35% по відношенню до минулого року. Втім, у Харкові, навпаки, ці показники значно кращі. «Певну роль у цьому відіграє облдержадміністрація, організовуючи виїзну книготоргівлю в райони області», - відзначив Олександр Красовицький.

Він навів приклад Франції, де працює система бібліобусов - бібліотечних автобусів, які поширюють книги по провінціям. Начальник управління у справах преси та інформації ХОДА Вікторія Маренич зазначила, що аналогічний варіант забезпечення книжкової продукції можливий в Харківській області, тим більше що в майбутньому запланована реорганізація районних бібліотек, і система пересувних бібліотек у цьому допоможе.