Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Чверть бюджетних місць у вузах займуть пільговики

Чверть бюджетних місць у вузах займуть пільговики

У цьому році нижня межа кількості місць для абітурієнтів пільгових категорій встановлена на рівні 25% бюджетних місць для кожного ВНЗ. Навчальні заклади мають право піднімати цю планку, але навряд чи вони скористаються цим правом, - вважає заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Вадим Ландсман.

Про це він повідомив в ході прес-конференції 30 червня.

За його словами, керівництво кожного вузу зацікавлене в тому, щоб набирати найкращих студентів, які можуть бути визначені тільки в рамках конкурсу за підсумками ЗНО, тоді як пільговики поступають поза загального конкурсу.

При цьому заступник керівника області підкреслив, що якщо зарахований до вузу пільговик не виявляє достатньої старанності в навчанні, то керівництво навчального закладу має право його відрахувати поряд з іншими недбайливими студентами.

«В останні роки спостерігається серйозний відсів студентів якраз пільгових категорій. І це добре, що вузи мають на це право. Пільговику дали фору при вступі, а далі він уже повинен відповідати всім вимогам до студента, інакше ми всі станемо заручниками недолікарів, недомашиністів», - підкреслив Вадим Ландсман.

У зв'язку з обмеженням кількості абітурієнтів-пільговиків їм доведеться приймати участь у своєму окремому конкурсі, якщо кількість бажаючих на певну спеціальність буде перевищувати встановлену вузом межу.

Крім цього також обмежений і цільовий прийом до вузів. Так, сільськогосподарські навчальні заклади мають право прийняти на умовах цільового замовлення не більше 75% «бюджетників», педагогічні, залізничні та митні - не більше 50%, а всі інші за цільовим прийомом можуть заповнити тільки 25% всіх бюджетних місць.