Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Лозівський заказник може стати філіалом Харківського зоопарку

Лозівський заказник може стати філіалом Харківського зоопарку

Заказник місцевого значення по збереженню тварин, розташований на території ДП «Лозівський кінний завод №124», планується зробити філіалом Харківського зоопарку та фінансувати за кошт міського бюджету Харкова. Це один з варіантів вирішення проблеми фінансування та збереження цього заказника. Про це повідомив під час робочої поїздки у Лозівський район голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

За словами керівника кінного заводу Володимира Пересади, заказник розташований на площі 50 га і потребує значних коштів на утримання, в той час як підприємство має проблеми з фінансуванням.
Михайло Добкін дав доручення розробити 2 варіанти вирішення проблеми: економний, що передбачає кошти на утримання та реконструкцію заказника, та більш розвернений, що включає розширення заказника та освоєння нових територій.

У подальших планах реконструкція заказника: переведення на його територію частини тварин із Харківського зоопарку, організація екскурсій для дітей, що мешкають в районах області.

Як зазначив директор КП «Харківський зоопарк» Олексій Григор'єв, створення філії буде вигідним для зоопарку: «Раніше у зоопарку був розплідник, куди можна було вивозити тварин, яких ніде розмістити, і зараз ми можемо його відновити. На території Лозівського заказника тварини могли б розмножуватися, що має, з одного боку, велике значення для формування експозиції Харківського зоопарку, а з іншого - це повернення тварин у природне середовище проживання».

Довідка: На даний час на території заказника утримуються такі види тварин та птиці: бізон (1 голова), улан (3), плямисті олені (35), коні Пржевальського (8), віслюки (3 голови), гуанако (1), вівці романівської породи (2), вовк (1), лебеді (2), канадські казарки (1), сірий гусак (17), гірський гусак (6), павичі (1), страуси (2) та інші (150-200 голів).