Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Програмі економічних реформ Президента України наказаний важливий крок щодо врегулювання тарифної політики в секторі ЖКГ

У Програмі економічних реформ Президента України наказаний важливий крок щодо врегулювання тарифної політики в секторі ЖКГ

З цією метою передбачено створення на центральному рівні незалежного регулятора послуг ЖКГ. Проект такого закону вже підготовлений, зараз він проходить стадію консультацій та обговорень, у тому числі із представниками міжнародних організацій. Про це розповіла перший заступник Глави Адміністрації Президента України, виконавчий секретар Комітету економічних реформ Ірина Акімова під час робочої поїздки до Харкова.

Цей орган повинен забезпечувати рівні умови для надання послуг житлово-комунального комплексу як комунальним підприємствам, так і приватному бізнесу. «На регіональному рівні вже є успішні проекти державного та приватного партнерства, коли при існуючих тарифах приватні компанії, наприклад, прибирають територію, і роблять це краще і дешевше, ніж державні», - зазначила Ірина Акімова.
Крім того, тарифи на послуги ЖКГ потрібно розрахувати за спеціальною формулою, через яку стимулювати зниження витрат. «Зараз тариф не доходить до ринково орієнтованого рівня, який має визначити незалежний регулятор, - розповіла Ірина Акімова. - Він не повинен покривати всі витрати. Є спеціальний розрахунок, і якщо тарифи доходять до ринкового рівня, прибутку підприємство не отримає, проте якщо витрати знижуються, то різниця залишається у вигляді прибутку. Цей стимул щодо зниження витрат можна ввести через формулу розрахунку тарифів».
Ірина Акімова висловила впевненість, що закон про незалежного регулятора послуг ЖКГ буде розглянуто вже в цьому році.