Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області завершено опалювальний сезон

У Харківській області завершено опалювальний сезон

Цими вихідними припинили опалення в Слобожанській та Вовчанській громадах.

Тиждень тому вже останньою відключали від тепла соціальну сферу Барвінківської, Богодухівської, Валківської, Кегичівської, Первомайської, Чугуївської та Мереф’янської громад.

Забезпечення громад теплом перебувало на особистому контролі начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова. Зокрема, він доручив максимально швидко відновити опалення на деокупованих територіях. Окрім ремонтів котелень, пошкоджених внаслідок обстрілів, частина будинків діяла на електроопаленні. Також громадянам безоплатно видавали дрова для обігріву власних будинків.

Наразі опалювальний сезон вже закінчився, оскільки згідно з встановленими нормами, за середньої температури повітря понад +8°С протягом трьох діб послуги з центрального теплопостачання споживачів можна припиняти.

«Найважче цей опалювальний період проходив на деокупованих територіях. Так, із 17 котелень Вовчанської громади в роботі було лише 2 твердопаливні котельні, оскільки газ відключили росіяни. У Куп’янській громаді діяло 5 котелень із перервами через постійні обстріли та пошкодження», – розповіли в Департаменті житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської ОВА.

Упродовж опалювального періоду 2022/2023 років у роботу було запущено 518 котелень області, з них 34 працювали на деокупованих територіях. Загалом опалювали 7641 багатоквартирний житловий будинок з централізованим теплопостачанням.

Завдяки взаємодії із різними міжнародними організаціями підприємства Харківщини вдалося забезпечити генераторами, щоб була можливість працювати навіть після російських обстрілів. Від різних донорів для потреб підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення отримували сотні генераторів різної потужності.

Внаслідок російських обстрілів у населених пунктах області було зафіксовано пошкодження 240 об’єктів теплопостачання та 61,8 км теплових мереж. Наразі триває відновлення, громади починають готуватися до наступного опалювального сезону.