Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина продовжує отримувати підтримку міжнародних партнерів

Харківщина продовжує отримувати підтримку міжнародних партнерів

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов 28 березня провів зустріч із Генеральним директором Генерального Директорату Європейської Комісії з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту населення (ECHO) Мацеєм Поповськi.

Під час зустрічі обговорили гуманітарну ситуацію в Харківській області та координацію міжнародної допомоги.

«Уже завершується програма за фінансової підтримки Міжнародної організації з міграції щодо виплати кеш-допомоги нашим громадянам. Наразі для жителів важлива саме така допомога, адже на деокупованих територіях поступово відкриваються магазини і люди самі можуть обрати товари, які їм необхідно купити», – сказав начальник Харківської обласної військової адміністрації.

Також Олег Синєгубов наголосив, що в області є великий запит на будівельні матеріали, оскільки потрібно відновлювати приватне житло і багатоповерхівки, навчальні і медичні заклади. 

«Ми вже відібрали для реконструкції житлові будинки в Балаклії, Ізюмі та в інших населених пунктах. Проте, наприклад, у Куп’янську і Вовчанську поки такої можливості немає, оскільки вони ще сильно потерпають від обстрілів. До того ж наразі в області нараховується майже 475 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Тих, хто має потребу, ми забезпечуємо житлом у гуртожитках. Але, звичайно, що і ці місця проживання потребують ремонтів та додаткового устаткування, адже люди буквально залишилися без нічого», – прокоментував Олег Синєгубов.

Під час зустрічі обговорили й гуманітарне розмінування регіону.

«Наразі ми більше приділяли увагу проєктам, які інформують щодо мінної небезпеки. Але відтепер зі своїми міжнародними колегами ми будемо вирішувати, як прискорити пріоритетне гуманітарне розмінування, зокрема, земель сільгосппризначення. Адже питання агросектору важливе не лише для України, а й для всього світу», – додав Генеральний директор Генерального Директорату ЕСНО.

Також Мацей Поповськi розповів, що завдяки партнерам будуть виділені додаткові автобуси для Харківщини. Раніше регіон уже отримував 11 автобусів. 

«Паралельно будемо впроваджувати наші ініціативи: продовольча безпека, грошова допомога, підтримка ВПО та відновлення житла. Зокрема, за ініціативи Президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн виділено кошти на підтримку шкіл. Нам необхідно полагодити якомога більше навчальних закладів у короткостроковій перспективі», – зауважив Генеральний директор Генерального Директорату ЕСНО.