Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбулося виїзне засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

У Харкові відбулося виїзне засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

У п’ятницю, 10 березня, в обласному центрі пройшло засідання виїзного Комітету з питань екологічної політики та природокористування ВРУ, на якому обговорили найгостріші екологічні проблеми Харківщини.

У засіданні участь взяли голова Комітету Олег Бондаренко, члени Комітету, перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Гречаник, начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, керівництво обласної прокуратури, структурних підрозділів тощо. 

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов першочергово подякував Міністерству захисту довкілля та природніх ресурсів, профільному комітету Верховної Ради України та усім, хто приділяє проблемам Харківщини особливу увагу та пропонує шляхи для їх вирішення.

«Дякую за підтримку, яку ми відчуваємо щодня. За організацію й доставку гуманітарних вантажів. За взаємодію у цій складній ситуації. Харківщина – фронтова область, яка, на жаль, щоденно відчуває на собі усі наслідки війни. Ворог продовжує наносити ракетні удари по інфраструктурі, мріє захопити якомога більше територій, однак ЗСУ дають відсіч і міцно тримають свої позиції. На превеликий жаль, своїми діями ворог наніс екології області величезну шкоду. Це і мінна небезпека, і знищені ліси, і обміління, і багато іншого, що несе за собою загрозу життю і здоров’ю українців. Дякую, що Харківщина завжди в пріоритеті у всіх представників різних рівнів і органів влади», – наголосив Олег Синєгубов. 

Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування ВРУ Олег Бондаренко зазначив, що Харків і область мають стати зразком зеленого відновлення серед усіх постраждалих міст і областей.

«Минулого року було ухвалено новий, європейського зразка закон щодо поводження з відходами. Відповідно до нього маємо створити у Харкові прогресивну модель управління відходами: сортування, створення інфраструктури. І йти до того, щоб на полігони потрапляли тільки ті відходи, які не можна переробити. Крім того внаслідок бойових дій і в повітрі, і на землі утворюється безліч шкідливих речовин – законодавчо працюємо над тим, щоб запровадити цілісний моніторинг навколишнього середовища. Усі ці питання сьогодні актуальні для Харківщини. І хочу наголосити, що ми повністю підтримуємо зелене відновлення Харкова й області. Впевнений, що Харків має стати прикладом», – підкреслив Олег Бондаренко.

Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Гречаник наголосив, що ворог обов’язково понесе відповідальність за руйнування.

«Ми рахуємо кожне знищене дерево. І кожну гривню, яку нам заплатить рф за скоєне. Щодня продовжуємо встановлювати нові факти шкоди і руйнувань. За попередніми підрахунками, загалом шкода довкіллю складає уже понад 2 трлн грн: це і засмічення земель, і забруднення повітря, спалені ліси, зруйновані об’єкти. Росія провокує кліматичну кризу, ядерну – через ситуацію із ЗАЕС, гуманітарну. Відплата неминуча. І важливо, що у нас є міжнародна підтримка», – акцентував Руслан Гречаник.

Керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков також додав, що війна завдає колосальної шкоди довкіллю. 

«Руйнівний вплив – колосальний. Я наголошую, прокуратурою розслідуються випадки навмисної чи випадкової шкоди природному середовищу. Фіксуємо й аналізуємо усі злочини у сфері екології, атаки на промислові об’єкти, нафтобази», – додав Олександр Фільчаков.
 
Народний депутат України Павло Якименко підкреслив, що вже зараз усі органи влади спільно мають напрацювати нові концепції й програми щодо відновлення екології України. На прикладі ситуації з обмілінням Оскільського водосховища, де члени Комітету напередодні побували, Павло Якименко наголосив на необхідності вже зараз прогнозувати можливості появи природних і гуманітарних криз, щоб цього не допустити або оперативно розв’язати проблеми.

До ситуації з пожежами у лісах додав Начальник Північно-Східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Олександр Лисенко. Він розповів, що внаслідок збройної агресії рф Ізюмський, Куп’янський та Вовчанський лісгоспи практично втратили все своє технічне обладнання. Наразі необхідна техніка, аби працювати влітку в найбільш пожежонебезпечний період.

Окрім цього, начальник Головного управління ДСНС України у Харківській області Олександр Волобуєв наголосив, що наразі надзвичайно важливим є придбання захисного спорядження та обладнання для рятувальників. Так, на одному з підприємств уже виготовлено модель взуття, завдяки якому вдасться уникнути випадків втрати кінцівок у саперів.

«Основним завданням на 2023 рік залишається відновлення роботи критичної інфраструктури. Зокрема, важливе питання очищення сільгоспугідь, щоб фермери могли працювати. І, звичайно, продовжуємо виїжджати на виклики за зверненнями громадян. Крім того, також із 8 березня розпочалося очищення ліній електропередач Слов’янськ-Зміїв», – зазначив Олександр Волобуєв.

Завершуючи засідання, Олег Бондаренко висловив вдячність усім, хто залишався у Харкові в найскрутніші часи. І закликав вшанувати пам'ять тих, чиє життя забрала збройна агресія рф. Олег Бондаренко запевнив, що місто Харків завжди асоціюватиметься з Мужністю і Незламністю.

Більше фото дивіться за посиланням.