Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Міністр енергетики України відвідав Харківщину з робочим візитом

Міністр енергетики України відвідав Харківщину з робочим візитом

У Харкові Міністр енергетики України Герман Галущенко разом із начальником ХОВА Олегом Синєгубовим провели робочу нараду щодо енергетичної безпеки регіону.

Як зауважив на початку зустрічі Герман Галущенко, Харківщина – це великий промисловий регіон, де потрібно забезпечити більшу генерацію. Це необхідно для того, щоб вона покривала споживання електроенергії у разі пошкодження мереж через ворожі обстріли рф.

«Ми вже п’ять місяців живемо в щоденних атаках на енергосистему. Харківщина як прифронтова область найбільше це відчуває. Сьогодні я вже був у Ізюмі і бачив наслідки руйнувань від дій окупантів. Це насправді звичайний тероризм – обстріл цивільних об’єктів», – сказав Міністр енергетики України.

Також він нагадав, що наразі основний меседж Президента України – децентралізація енергетичної генерації та розподілу, що дозволить окремим населеним пунктам зменшити залежність від великих об’єктів генерації та стати на шлях самозабезпечення.

Олег Синєгубов подякував міністрові та Офісу Президента за постійну підтримку у розв’язанні питань, пов’язаних з енергетичною системою.

«У нас дійсно досить серйозно постраждала саме критична інфраструктура. Усі працюють 24/7, щоб жителі області отримували електропостачання, особливо на деокупованих територіях. Там відновлено подачу світла для більш ніж 115 тисяч абонентів. Але ще є багато завдань – необхідно підключити ще 35 тисяч абонентів, зокрема і на тимчасово окупованих територіях. Адже ще 29 населених пунктів перебуває під тимчасовою окупацією рф, що становить менше 2% території Харківщини», – розповів начальник Харківської обласної військової адміністрації.

Керівник ХОВА додав, що в регіоні тривають укріплення об’єктів критичної інфраструктури захисними спорудами. Цей спосіб уже довів свою ефективність.

Голова Державної інспекції енергетичного нагляду України Руслан Слободян зазначив, що наразі в регіоні понад 8000 кілометрів електропередач – на замінованих територіях, а швидкість відновлення електропостачання у громадах напряму залежить від темпів розмінування.

«Нам не вистачає спецтехніки для проведення робіт з розчистки територій від вибохонебехечних предметів. Також є гострий дефіцит відновлювальної техніки – її більшу частину російські окупанти знищили або вкрали», – зазначив Руслан Слободян.

Він також наголосив, що у Харківській області енергопостачання вже вдалося відновити у 811 населених пунктах.