Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Начальник ХОВА зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Австрії в Україні

Начальник ХОВА зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Австрії в Україні

Австрійські партнери з початку повномасштабного вторгнення рф підтримують Україну та сприяють у розв’язанні гуманітарних питань.

Так, 9 грудня начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов обговорив з Надзвичайним та Повноважним Послом Австрії в Україні Арадом Бенкьо подальше надання допомоги регіону.

«Ми завжди відкриті до співпраці. На Харківщині непроста ситуація, оскільки велика територія області була деокупована і нині ще залишаються під тимчасовою окупацією майже 30 населених пунктів. Ведуться активні бойові дії і ворог щодня завдає ударів по прикордонних населених пунктах. На жаль, щодня є постраждалі. Наше завдання – оперативно відроджувати Харківську область, адже велика частина людей повертається», – зауважив очільник області.

Австрійська сторона допомагає населенню Харківщини продуктами харчування, закупівлею вікон, ремонтами дахів, а також спрямовує генератори та трансформатори.

«Уряд Австрії і весь австрійський народ підтримує український народ. Так, уже майже понад 100 млн євро залучені в різні гуманітарні проєкти України. Зокрема, завдяки Посольству України в Республіці Австрія місто Інсбрук надало 15 генераторів та трансформаторів, що невдовзі мають надійти в Харківський регіон», – наголосив Арад Бенкьо.

Під час зустрічі обговорили також питання фіксації і розкриття злочинів російських військ на території Харківщини. Олег Синєгубов запропонував організувати додаткову спільну зустріч з правоохоронними органами для співпраці у цьому напрямку.

«Ми фіксували страшні речі після деокупації громад регіону. Ексгумували 447 тіл в Ізюмі, серед яких є діти. Зараз вже є свідчення російських військовополонених, які підтверджують, що отримували наказ на знищення цивільного населення. Наприклад, французькі фахівці допомагають нам ідентифікувати тіла за ДНК-експертизою. Будемо вдячні, якщо ви також зможете допомогти в розкритті воєнних злочинів», – сказав Олег Синєгубов.

Зокрема, представники делегації повідомили, що МЗС Австрії підтримує консультативну місію, яка робить дослідження ексгумованих тіл. На Харківщині вони зможуть допомогти розслідувати злочини, які вчинили російські військові.

Парламентарій Австрії Гельмут Брандштеттер додав, що наразі їхня увага зосереджена також на медичній галузі. Зокрема, організація «Аптека без кордонів» надає різне медичне обладнання та медикаменти.

«Ми знаємо, що шлях України до ЄС важливий як для України, так і для нас. Ми глибоко переконані, що ви тут захищаєте не тільки Україну, а й європейські цінності і всю Європу. Ми дуже вдячні за це. Зрозуміло, що ми будемо допомагати вам і надалі», – розповів Гельмут Брандштеттер.