Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Держава повністю забезпечує процес лікування наших воїнів, які повернулися з російського полону – Ганна Маляр

Держава повністю забезпечує процес лікування наших воїнів, які повернулися з російського полону – Ганна Маляр

Реабілітацію звільнених з полону українців обговорили з представниками Міністерства оборони та Міністерства охорони здоров‘я у Харкові.

Заступниця Міністра оборони Ганна Маляр зазначила, що на сьогодні уже проведено 24 обміни і повернено 808 осіб з полону.
 
«Уже відбулося близько 380 особистих прийомів з родичами, які шукали своїх безвісти зниклих або тих, хто потрапив у полон. На сьогодні більше 3000 консультацій здійснено телефоном і опрацьовано більше 6000 запитів Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими. Держава повністю забезпечує весь процес лікування наших воїнів, які повернулися з російського полону», – сказала Ганна Маляр.
 
Заступниця Міністра охорони здоров'я України Ірина Микичак розповіла, що наразі є велика група складних випадків у військовополонених, але всім їм надається відповідна безоплатна допомога від держави.
 
«У нас працює потужна мережа закладів охорони здоров’я і немає значення – це лікувальні заклади для військовослужбовців чи цивільних. У повномасштабну війну працює єдиний медичний простір. Усі захисники проходять спеціалізований медогляд і фахівці визначають, в чому є потреба. За необхідності домовляємося про закордонне лікування. Зокрема, працюємо за урядовою програмою лікування, завдяки якій близько 40 людей щотижня відправляємо за кордон», – наголосила Ірина Микичак.
 
Наразі приблизно 18 країн приймають українських пацієнтів: Польща, Німеччина, Мексика, Португалія, Канада, Ізраїль тощо. 
 
Як додав заступник начальника науково-дослідного відділу супроводження заходів внутрішньої комунікації Науково-дослідного центру гуманітарних проблем ЗСУ Володимир Пєтухов, відповідно до норм, які були затверджені в стандартах НАТО, військовослужбовці після полону проходять три етапи реінтеграції.
 
«Спочатку – це медичне сортування, яке проходять військовослужбовці. За потреби надають поглиблену меддопомогу з подальшим направленням на реабілітаційні заходи. Також забезпечуємо їх документами, пояснюємо соціальні права, – сказав Володимир Пєтухов. – Адже людям на майбутнє планувати щось дуже важко, тому з ними працюють тільки ті психологи, які пройшли спеціальну підготовку. Потім повертаємо до родин або до підрозділів. Загалом наше основне завдання – це відновлення на службі військовослужбовців».