Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Курси з безпеки в умовах воєнної загрози: як захиститися під час артобстрілів та надати першу долікарську допомогу

Курси з безпеки в умовах воєнної загрози: як захиститися під час артобстрілів та надати першу долікарську допомогу

Заняття для харків’ян проходять вже третій тиждень за ініціативи начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, Департаменту цивільного захисту та народного депутата України Павла Якименка.

Також у тренінгах беруть участь представники Головного управління ДСНС у Харківській області, «Червоного Хреста» та волонтери БО «Благодійний фонд "Харків з тобою"».

Як зауважив директор Департаменту цивільного захисту Харківської ОВА Іван Сокол, такі курси відбуваються у метро, аби не піддавати мешканців небезпеці.

«У метро відвідали заняття вже приблизно 1500 осіб. Також ми пропонуємо різним організаціям можливість провести для своїх працівників інформаційні безпекові заходи. Компетентні фахівці зможуть читати не тільки лекції, а й допоможуть здобути навички у наданні першої долікарської допомоги», – сказав Іван Сокол.

Проведення просвітницьких безпекових заходів можна замовити для організації, заповнивши форму. Нагадаємо, для харків’ян тренінги проходять щоп'ятниці за таким графіком: 10:00 – ст. імені О. С. Масельського; 11:30 – ст. Завод імені Малишева; 13:00 – ст. Університет; 14:30 – ст. Київська.

На початку заняття фахівець Навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Олександр Березан розповідав про те, як діяти коли почули сигнал повітряної тривоги, що робити під час артобстрілів, як захистити своє помешкання від можливих обстрілів чи вибухової хвилі.

«Також важливо запам’ятати контакти рідних, адже з телефоном може трапитися що завгодно, а вам може знадобитися термінова допомога. Окрім цього, хочу наголосити, що необхідно зробити так, аби ви завжди могли безперешкодно дістатися до газового крану і перекрити його. Адже здебільшого всі лічильники встановлюють всередину кухонних шафок, а люди потім заставляють їх різним приладдям, що може зашкодити перекрити кран», – додав Олександр Березан.

До того ж він підкреслив, що варто виробити в себе психологічну установку – під час артобстрілів лягати на підлогу та закривати голову руками. І, звичайно, не перебувати в цей час біля вікон чи дзеркал.

Зокрема, волонтери Червоного Хреста України провели коротку лекцію про мінну безпеку та надання першої долікарської допомоги. Волонтер Сергій Макаренко ознайомив присутніх, як зупинити велику кровотечу, як накладати джгут, пов’язку та турнікет, а також, як допомогти людині, що втратила свідомість.

«Джгути накладаються на верхню частини кінцівки перпендикулярно кістці і завжди через одяг або якусь іншу тканину. Його треба накласти, настільки сильно, щоб перетиснути артерію, яка штовхає кров. Тобто фактично обезкровлюється кінцівка, на яку його наносять. Особливо варто відзначити, що джгути необхідно правильно зберігати, оскільки якщо він буде потрісканий, то вже перестане бути придатним до використання. І обов’язково треба писати час, коли наклали джгут», – поділився зі слухачами Сергій Макаренко.

Волонтер нагадав, що при слабких кровотечах накладати джгут не можна, оскільки це тільки погіршить ситуацію. Взагалі, пересічним громадянам він радить за можливості краще робити пов’язку. Також він наголосив, що турнікет за своїми функціями схожий на джгут, проте він менш травматичний і зручніший у використанні. Олександр Макаренко зазначив, що знімати джгут або турнікет до приїзду медиків не можна.

Харків’янин Олександр Золотов розповів, що йому нещодавно подарували турнікет, тому він вирішив саме на курсах навчитися, як правильно його накладати.

«Я спеціально приїхав з Північної Салтівки, аби дізнатися, як користуватися турнікетом. Наразі я живу у підвалі, оскільки залишився без житла, весь цей час був у Харкові і не збираюся нікуди їхати. Опускати руки не можна, треба здобувати нові навички, які зможуть знадобитися для порятунку мого або чийогось життя», – зауважив Олександр Золотов.