Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні при виконанні трудових обов’язків через активні бойові дії постраждали 94 працівники, 50 з яких загинули

В Україні при виконанні трудових обов’язків через активні бойові дії постраждали 94 працівники, 50 з яких загинули

Про це повідомили в Державна служба України з питань праці.

28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, в Україні відзначається День охорони праці, коли країна, вшановує пам’ять працівників, які загинули на виробництві, як в мирний час, так і під час воєнного стану.

«Враховуючи повномасштабну збройну агресію російської федерації проти України, яка почалася 24 лютого 2022 року, всі зусилля країни спрямовані на захист Батьківщини. В цей складний час бізнес та працівники – друга лінія оборони, фундамент економічної стабільності та безцінна допомога Збройним силам України», - зазначили в Держслужбі з питань праці.

Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних ризиків, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

«Так, за час збройної агресії Держпраці вже зареєстровано 110 нещасних випадків на виробництві, що підлягають спеціальному розслідуванню, в яких постраждав 191 працівник, у тому числі 115 - зі смертельним наслідком. При виконанні трудових обов’язків через активні бойові дії постраждали 94 працівники, 50 з яких загинули», - повідомляють в службі.

Наразі використовуються всі можливі засоби для поширення інформації з питань праці. Так, з метою оперативного поширення інформації з питань праці запущено Telegram бот для оперативного отримання відповідей на поширені запитання з трудового законодавства (@ask_sls_bot) та створено інформаційний портал про трудові відносини в умовах воєнного стану. За допомогою порталу можна отримати консультаційну допомогу релокованим підприємствам, проконсультуватися онлайн або знайти відповіді на найбільш розповсюджені запитання.

На сайті Держпраці розміщені рекомендації для роботодавців щодо організації виконання робіт підвищеної небезпеки під час воєнних (бойових) дій та інша важлива інформація щодо безпеки та збереження здоров’я працівників на роботі в умовах воєнних дій.

«Закликаємо підприємства, установи та організації області долучитись до інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань оперативної підготовки працівників до дій у надзвичайних ситуаціях, направлених на збереження життя та здоров’я під час виконання своїх професійних обов’язків, дотримання вимог охорони праці»,  - повідомляють у Державній службі України з питань праці.