Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина зацікавлена у створенні спільних підприємств з Азербайджанською Республікою – Олександр Скакун

Харківщина зацікавлена у створенні спільних підприємств з Азербайджанською Республікою – Олександр Скакун

21 грудня очільник ХОДА Олександр Скакун взяв участь у конференції «Феномен лідера у розвитку Азербайджану».

Під час заходу, зокрема, обговорили співпрацю Азербайджану та Харкова у різних сферах. Вітаючи учасників заходу, керівник ХОДА побажав азербайджанському народу мирного неба та процвітання, а також відзначив, що «Азербайджанська республіка сьогодні – це сильна держава, яка впевнено йде шляхом прогресу». 

Почесний консул Республіки Азербайджан в м. Харків Пан Афган Фаган Салманов подякував всім за участь у конференції та відзначив велику роль Президента незалежної Азербайджанської Республіки Ільхама Алієва, назвавши його «гідним продовжувачем азербайджанського народу». 

У ході зустрічі Олександр Скакун також зазначив, що Харківщина має давні дружні стосунки з Азербажданом у багатьох сферах. Так, в 2020 році зовнішньоторговельний оборот товарами становив 26 млн дол. США та збільшився на 20 % порівняно з 2019 роком. 

«За січень-жовтень 2021 року експортні поставки харківських підприємств до Азербайджану становили 14 млн дол. США. Імпортні поставки протягом січня-жовтня 2021 року збільшилися майже у 3 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2020 року та склали більше ніж 3 млн дол дол. США. Прямі інвестиції в Харківську область склали 14 млн дол. США», – прокоментував Олександр Скакун. 

Зокрема, керівник ХОДА наголосив, що Харківщина зацікавлена у розвитку міжрегіонального співробітництва і налагодженні ділових контактів підприємств, а також у створенні спільних підприємств з азербайджанською республікою в різних напрямах. Наприклад, впровадженні новітніх світових технологій в медичну галузь (телемедицина, профілактика та новітні підходи у лікуванні коронавірусу, раннє діагностування тяжких хвороб). 

«Ще один напрямок – агросектор, а саме: обмін досвідом виробництва сільськогосподарської продукції та тваринництва, започаткування та організація переробних підприємств, перспективні напрямки щодо збільшення експорту та імпорту продукції сільськогосподарського виробництва. Окрім цього – легка промисловість, насамперед, виробництво якісного одягу, взуття з використанням якісних натуральних тканин та матеріалів», – прокоментував Олександр Скакун. 

Серед важливих напрямків він також виокремив інновації – використання досягнень інженерної школи для розвитку машинобудування, енергетики, будівництва та ІТ-промисловість – передусім взаємодію провідних харківських ЗВО у підготовці висококваліфікованих кадрів у сфері високих технологій.