Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Поводження з відходами і приведення до відповідності полігонів – у пріоритеті. Михайло Черняк

Поводження з відходами і приведення до відповідності полігонів – у пріоритеті. Михайло Черняк

На цьому заступник голови ХОДА наголосив під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області.

Михайло Черняк підкреслив, що відповідальність за врегулювання ситуації з управління відходами покладено на територіальні громади. 

«Питання поводження з відходами і приведення до відповідності всіх полігонів має бути пріоритетним. Це вже відповідальність ТГ, на території яких розташовані ці полігони. За повноваженнями, які сьогодні передаються до громад, наступає і відповідальність. З боку адміністрації ця робота буде на контролі постійно», - сказав заступник голови Харківської ОДА. 

Як повідомив директор Департаменту захисту довкілля та природокористування ХОДА Андрій Нерета, на цей час у Харківській області обліковується 79 місць видалення відходів. Більшість із них експлуатується з порушенням чинного природоохоронного законодавства. 

«Документи на користування земельними ділянками оформлено на 19 об'єктах. Процедуру оцінки впливу на довкілля пройшли 19 об'єктів. Паспортизовано 49 місць видалення ТПВ», - сказав Андрій Нерета. 

За його словами, незадовільний стан справ – на об'єктах, що розташовані у містах Люботин, Куп'янськ, Первомайський, Вовчанськ, а також у низці населених пунктів Борівської, Красноградської, Наталинської громад. Краща ситуація з дотриманням вимог законодавства під час експлуатації місць видалення відходів - у ТОВ «Перероблюючий завод» у Роганській громаді, найкраща ситуація в області – у КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Харківської міської ради, що виконує рекультивацію Дергачівського полігону. 

«В області розроблено регіональний план управління відходами. На цей час його ще не затверджено, але документом уже визначено комплекси по управлінню відходами та сміттєсортувальні станції, які необхідно буде побудувати, реконструювати, закрити тощо. У зв'язку з чим під час планування своєї діяльності з питань поводження з відходами головам громад необхідно вже зараз враховувати положення, визначені регіональним планом», - зазначив директор департаменту.