Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Затвердили обласну програму з підтримки української мови

Затвердили обласну програму з підтримки української мови

Розроблений ХОДА документ 25 листопада підтримали депутати Харківської облради під час чергової сесії.

Як зазначив заступник директора Департаменту науки і освіти Харківської ОДА Володимир Ігнатьєв, Комплексна програма «Розвиток та функціонування української мови як державної в Харківській області на 2022 – 2025 роки» – перша програма на Харківщині, що окрема присвячена цій проблематиці. Хоча до цього в Програмі розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» завжди був відповідний розділ. 

«За результатами зустрічі з уповноваженим із захисту української мови цього року було вирішено розробити таку програму. Окрім коштів, які надаватимуться з обласного бюджету на розвиток української мови, також отримаємо підтримку з державного та місцевих бюджетів», – розповів Володимир Ігнатьєв. 

За Програмою передбачена низка заходів. Так, для посадових осіб місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування будуть проведені науково-практичні конференції, семінари з питань підвищення рівня володіння державною мовою. 

Окремі культурні, просвітницькі, освітні та громадські заходи і курси влаштують для населення області, зокрема – і для тих, хто не мав можливості опанувати українську мову. Для навчальних закладів поповнять бібліотечний фонд методичними та дидактичними посібниками, а також розширять бібліотеки фахових передвищих закладів мистецької освіти україномовною літературою. Одним з важливих напрямків поширення української мови стане проведення в закладах освіти для педагогічних та науково-педагогічних працівників науково-практичних конференцій, семінарів, інших заходів, спрямованих на підвищення якості викладання державною мовою. Зокрема, буде розроблено та впроваджено спецкурс для керівників закладів загальної середньої освіти за темою: «Культура мовлення. Ділова українська мова». 

Окрім цього, для вчителів різних навчальних предметів розроблять спецкурс за темою: «Формування ключової компетентності щодо вільного володіння державною мовою». Додатково для вчителів української мови та літератури організують роботу педагогічної майстерні «Література рідного краю. Минуле – сучасне – вічність: талановиті письменники Харківщини». Також буде створено онлайн-школи грамотності «Український правопис: курс оновлення знань» для вчителів-філологів і вчителів різних навчальних предметів. 

Безбар’єрність – один з ключових моментів у програмі. Наприклад, буде надана підтримка жестомовним особам з інвалідністю шляхом поширення української жестової мови. До того ж Програма спрямована на сприяння функціонуванню державної мови не тільки в освіті та культурі, а й в інформаційному просторі, на підвищення її престижу, застосування у сфері обслуговування споживачів та у сфері транспорту. Однією ж з головних цілей Програми є підвищення рівня володіння державною мовою серед населення області.