Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Постраждалим від домашнього насильства соціально-психологічну допомогу надають 9 мобільних бригад

Постраждалим від домашнього насильства соціально-психологічну допомогу надають 9 мобільних бригад

16 листопада заступник голови ХОДА Михайло Черняк взяв участь в онлайн-засіданні Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Головна тема зустрічі – розгляд результатів річниці впровадження Плану заходів з реалізації зобов’язань Уряду України, взятих в межах міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» з утвердження ґендерної рівності в 2021 році, та планів на 2022 рік. Захід відбувся під головуванням Віце-прем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та за участю дружини Президента України Олени Зеленської, а також посла Франції в Україні Етьєна де Понсена.

Так, під час заходу говорили про забезпечення розвитку інклюзивного та ґендерно-чутливого публічного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільних груп населення, забезпечення наскрізності принципів гендерної рівності в освіті та щодо протидії домашньому та ґендерно-обумовленому насильству.

Говорячи про тему інклюзії та забезпечення маломобільних груп населення до закладів освіти на Харківщині, Михайло Черняк зазначив, що в дитячих садочках функціонують 179 інклюзивних груп, де навчається 311 дітей. У закладах загальної середньої освіти Харківської області для дітей з особливими освітніми потребами працює 35 ресурсних кімнат та 26 медіатек. У 2020/2021 навчальному році в Харківській області працює 35 інклюзивно-ресурсних центрів для дітей віком від 2 до 18 років.

«На території області функціонує спеціалізований заклад для навчання осіб з особливими освітніми потребами – Харківський державний соціально-економічний коледж, під час навчання в якому студенти отримують соціальну та фізичну реабілітації», – зазначив заступник голови ХОДА.

Також Михайло Черняк надав дані відносно роботи, яка триває в регіоні щодо протидії домашньому та ґендерно-обумовленому насильству. Так, для надання комплексної допомоги та соціальних послуг особам, які постраждали від насильства, в Харкові з 2016 року діє комунальний заклад Харківської міської ради «Центр допомоги жінкам, постраждалим від насильства».

З 2020 року цей заклад складається з трьох відділень: притулок для жінок, які постраждали від насильства, відділення соціально-психологічної допомоги та методичного забезпечення, а також відділення кризового реагування.

«За 9 місяців 2021 року надано допомогу 21 особі (15 жінкам та 6 дітям, з них 1 жінці – ВПО) у притулку для жінок, які постраждали від насильства. 1029 особам - у відділенні соціально-психологічної допомоги та методичного забезпечення (зокрема, 34 жінкам – ВПО). 95 особам (75 жінкам та 20 дітям) - у відділенні кризового реагування (зокрема, 3 жінкам – ВПО)», - надав дані Михайло Черняк.

У Харківській області з 2017 року працює Комунальна установа Харківської обласної ради «Кризовий соціальний центр для жінок». За 9 місяців 2021 року комплекс соціальних послуг отримали 26 осіб, з яких 9 жінок та 17 дітей. За 9 місяців 2021 року 9 мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги постраждалим особам від домашнього насильства та насильства за ознакою статі надано 1059 соціальних послуг.