Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській ОДА обговорили проєкт будівництва ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів»

У Харківській ОДА обговорили проєкт будівництва ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів»

Засідання Міжвідомчої ради з управління та координації дій щодо введення в експлуатацію та подальшого функціонування ЯПУ «Джерело нейтронів» відбулося 9 листопада.

Захід відбувся під керівництвом голови Міжвідомчої ради, першого заступника Міністра енергетики України Юрія Власенка.

В онлайн-обговоренні взяли участь заступник голови Харківської ОДА Михайло Харнам і директор Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОДА Сергій Магдисюк.

«Департамент здійснює постійний моніторинг стану реалізації проєкту будівництва ядерної підкритичної установки «Джерело нейтронів», заснованого на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів. Також ми звітуємо з цих питань до Офісу Президента України, Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства енергетики України та Національної академії наук України», – сказав Сергій Магдисюк.

Ядерну установку споруджують на території Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут».

Зокрема, Сергій Магдисюк зазначив, що ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» є унікальною інноваційною установкою, яка за технічними характеристиками сьогодні не має аналогів у світі.

«Створена як сучасна експериментальна база для наукового супроводу ядерної енергетики України, зокрема, подовження строків експлуатації реакторів АЕС. А також для досліджень з нейтронами в галузі ядерної фізики та енергетики, радіаційної медицини, радіаційного матеріалознавства, виробництва медичних ізотопів, – розповів Сергій Магдисюк. – Крім того, саме ядерна установка стане об’єктом досліджень як прототип нових безпечних джерел енергії на базі підкритичних систем», – наголосив Сергій Магдисюк.