Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина долучилася до відзначення Європейського радонового дня

Харківщина долучилася до відзначення Європейського радонового дня

З 2015 року щорічно 7 листопада країни ЄС відзначають Європейський радоновий день. Цього дня проводяться конференції, навчальні та інформаційні заходи, громадські кампанії і акції.

Усі ці активності присвячені тематиці захисту населення від радону.

З метою актуалізації проблем, пов’язаних з радоновим забрудненням, в Україні стартувала ініціатива з приєднання країни до відзначення Європейського радонового дня. Однак, враховуючи сучасний стан національної системи радонового захисту та особливості сприйняття цієї проблеми населенням, в Україні пропонується назвати цю дату – «Національний день проти радону».

Довідка. Радон (радон-222) — це радіоактивний газ без запаху, смаку та кольору, який виділяється під час розпаду урану. Через отвори у ґрунті він потрапляє у ґрунтові і поверхневі води та будинки. В атмосферному повітрі газ дуже швидко розсіюється та не представляє небезпеки. У закритих приміщеннях досягає вищого рівня. Найбільш високі значення - у шахтах, печерах і водоочисних спорудах. Радон також може виділятись від будівельних матеріалів.

Потрапляння продуктів розпаду радону у дихальні шляхи людини може викликати пошкодження ДНК клітин і привести до розвитку раку легенів. Окрім того, дочірні продукти розпаду цього газу можуть викликати лейкемію у дітей.

Для зниження концентрації радону варто:

  • удосконалити вентиляцію у будівлі;
  • регулярно провітрювати житлові та робочі приміщення;
  • встановити вентиляцію у підвальному чи цокольному приміщеннях;
  • звертати увагу на якість будівельних матеріалів, що використовуються для ремонту чи будівництва;
  • герметизувати підлогу та щілини у стінах.