Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові пройшов міжнародний форум, присвячений екологічним трендам у галузі моди

У Харкові пройшов міжнародний форум, присвячений екологічним трендам у галузі моди

Міжнародний форум «Екологія в Fashion-індустрії. Екологічні тренди та напрями. Передумови. Світові процеси, інтеграція в українські реалії» відбувся 29 жовтня.

Захід пройшов за підтримки ХОДА і Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, а його організаторами виступили Харківський кластер легкої промисловості та дизайну та Харківська державна академія дизайну і мистецтв.

Програма міжнародного форуму включала покази Upcycling колекцій студентів та учнів галузевих закладів освіти Харківщини: показ дипломних проектів за напрямком екодизайн бакалаврів та магістрів кафедри «Дизайн тканин та одягу» Харківської державної академії дизайну і мистецтв, показ колекції «Denim by future» студентів Української інженерно-педагогічної академії, показ колекції «Modification», колекції «Міфічний світ» студентів Харківського коледжу текстилю та дизайну та показ колекції «HardSkills» студентів Харківського вищого професійного училища сфери послуг.

Також у межах заходу були заслухані доповіді учасників форуму на теми «Екологічна парадигма проектної культури як вияв мультикультуралізму в умовах сучасності», «Шлях до sustainable або екологізація fashion індустрії», «Sustainable, upcycling  та recycling - санітари fashion індустрії», «Світові виробничі тренди у контексті збереження навколишнього середовища», «Екологічно чиста структура в дизайні одягу».

Основний месендж доповідей полягав у тому, що на сьогодні від індустрії fashion суспільство очікує не тільки практичності та новизни, а й екологічності, оскільки fashion-індустрія – чи не головний у світі забруднювач навколишнього середовища: барвники, відходи виробництва синтетичних волокон, пестициди. У зв'язку з цим світова індустрія моди активно трансформується у бік sustainable fashion, тобто, сталого розвитку. Наскільки цей екологічний напрямок затребуваний в Україні й зокрема на Харківщині та чи може він бути економічно вигідним – відповіді на ці питання шукали учасники Міжнародного форуму «Екологія в fashion-індустрії».

Онлайн до участі у Форумі долучились експерт у сфері моди, ректор Kyiv Fashion Institute, засновник платформи «Изнанка моды» Анжела Ангел (Ізраїль) та проектний менеджер Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) Сергій Пономарьов.

За модерації Голови правління Kharkiv Fashion Cluster Олега Єгорова  пройшов круглий стіл з обговорення проблематики між представниками освіти, влади та представниками бізнесу, презентації підприємств легкої промисловості та дизайнерів Харківщини, результатом якого стало формування механізму взаємодії навчальних закладів і виробничих підприємств у межах напрямку.