Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Нове шкільне меню: МОЗ опублікувало технологічні карти для страв

Нове шкільне меню: МОЗ опублікувало технологічні карти для страв

Документи – у вільному доступі і будь-яка школа може використовувати їх без потрібни повторного погоджування.

Триває оновлення шкільного ме­ню за участю Євгена Клопотенка та команди соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food. Робота відбувається в межах реформи сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня, ініційованої пер­шою ле­ді Ук­ра­їни Оле­ною Зе­ленсь­кою. 

На сайті Міністерства охорони здоров’я України опублікована документація (технологічні карти) для страв, що готуватимуть дітям у школах. Цю документацію Євген Клопотенко  передав для того, аби її могли використовувати під час складання оновленого шкільного меню.

Шаблон технологічних карт розробляли спеціалісти Національного інституту харчових технологій. Усі технологічні карти пройшли експертизу в Державній установі «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України», а Держпродспоживслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи. 

Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового. В ній наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати. 

Завантажити техкарти можна за посиланням.

Довідка. Над ре­фор­му­ван­ням сис­те­ми шкіль­но­го хар­чу­ван­ня та ство­рен­ням ме­ню пра­цює ро­бо­ча гру­па, до складу якої вхо­дять пред­став­ни­ки МОЗ, Мі­нос­ві­ти, Мі­не­ко­но­мі­ки, Держ­прод­спо­жив­служ­би, Ан­ти­мо­но­поль­но­го ко­мі­те­ту, ді­єто­ло­ги та зов­нішні ек­спер­ти.

Зокрема, у шкільному харчуванні зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти – з 70 г на день на 25 г. Добовий обсяг солі – не більше 5 г. Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.

Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону. 

Нове меню відтепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам.