Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За пів року у відділенні інтенсивної терапії обласної «інфекційки» лікували лише двох вакцинованих

За пів року у відділенні інтенсивної терапії обласної «інфекційки» лікували лише двох вакцинованих

Про таку статистику повідомили в харківській Обласній клінічній інфекційній лікарні.

«Вакциновані хворі найчастіше до нас не надходять. Було всього 2 випадки за останні півроку, що надходили хворі вакциновані - і то ці хворі з позитивною динамікою та були переведені у відділення. В основному надходять хворі не вакциновані в дуже важкому стані», - розповіла завідуюча відділенням інтенсивної терапії обласної інфекційної лікарні Лариса Маркуш.

Вона підкреслила, що в основному важкий перебіг хвороби спостерігається у не вакцинованих пацієнтів, які мають супутні хронічні захворювання. Серед найбільш небезпечних «супутників» коронавірусу - ожиріння, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, онкологія тощо.

«Дуже важливо, щоб такі хворі були захищені, щоб у них була вакцинація. На жаль, не всі розуміють важливість щеплення. Не всі бачать ті жахи, які відбуваються в реанімаціях. Навіть апарати CPAP не завжди можуть врятувати, адже СOVID-19 руйнує не тільки легені, але й інші органи: нирки, серцево-судинну систему. Тому вакцинація повинна бути на першому місці», - впевнена Лариса Маркуш.

Лікарка наголосила, що інших варіантів захиститися від СOVID-19, окрім щеплення, не існує.

«Якщо після щеплення з’являється температура, чи болить рука – це можна пережити, набагато гірше потім лікуватися. У нас були випадки коли важкі хворі говорили: «Ось виживу, обов’язково піду на щеплення», - розповіла завідуюча відділенням інтенсивної терапії обласної інфекційної лікарні.