Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Протягом цього року послугу раннього втручання отримали 277 дітей. Михайло Черняк

Протягом цього року послугу раннього втручання отримали 277 дітей. Михайло Черняк

Участь в онлайн-засіданні Національної ради з питань раннього втручання 8 жовтня взяв заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк.

Саме обговорення пройшло під керівництвом заступника Міністра соціальної політики України, заступника голови Національної ради Бориса Лебедцова. Зокрема, учасники розглянули сучасний стан розвитку системи раннього втручання на регіональному та місцевому рівнях.

Михайло Черняк зазначив, що на Харківщині послуги раннього втручання почали впроваджувати з 2000 року.

«Протягом 2021 року послугу раннього втручання отримали 277 дітей. Загалом ця послуга спрямовується на раннє виявлення та профілактику порушень у дітей, покращення їхнього розвитку, підвищення якості їхнього життя, супровід і підтримку сімей з дітьми, у яких виявлено порушення розвитку. Ця ініціатива дуже потрібна, адже ми маємо запевнити громадян, що вони можуть сподіватися на допомогу від держави», - розповів Михайло Черняк.

Наразі в області підготовлені та працюють 7 команд раннього втручання: на базі КУ «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю "ШАНС"» (м. Чугуїв), на базі КУ «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Жемчужинки» (м. Лозова), на базі обласного соціального центру матері та дитини (м. Люботин), на базі Центру первинної медико-санітарної допомоги (м. Валки), на базі КНП «Харківська міська дитяча поліклініка № 23» та Харківського регіонального перинального центру, а також на базі Центру соціальних служб Первомайської міської ради.

Також функціонує команда раннього втручання на базі Благодійного фонду «Інститут раннього втручання».

За інформацією директора Департаменту соціального захисту населення Харківської ОДА Юрія Шпараги, у 2021 році на базі Харківського обласного центру соціальних служб створено спеціалізоване формування Методичний центр раннього втручання.

«Метою діяльності центру є навчання та методичний супровід команд раннього втручання, сприяння у забезпеченні доступу відповідних цільових груп до соціальних послуг у територіальній громаді, а також підтримка сімей з дітьми віком до чотирьох років, які мають порушення розвитку або в яких існує ризик виникнення таких порушень», - зазначив Юрій Шпарага.

Окрім цього, він додав, що до роботи цього спеціалізованого формування планується залучати фахівців обласного центру і представників БФ «Інститут раннього втручання».

Основними напрямками діяльності спецформування буде інформаційний супровід послуги раннього втручання, організація та проведення навчальних заходів, методичний супровід територіальних громад, в яких запроваджено та планується запровадження послуги раннього втручання, методичний супровід команд раннього втручання.

Під час заходу також обговорили результати дослідження «Здійснення впливу для посилення спільних дій із розбудови системи раннього втручання в Україні», міжнародну підтримку впровадження послуги раннього втручання в Україні та інше.