Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Первинна ланка медицини має активізуватися в боротьбі з коронавірусом – Черняк

Первинна ланка медицини має активізуватися в боротьбі з коронавірусом – Черняк

6 жовтня в ХОДА відбулося засідання робочої групи з питань протидії поширенню COVID-19 та проведення вакцинальної кампанії.

Відкриваючи нараду, заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк відзначив, що в області нині напружена епідситуація. Навантаження на систему охорони здоров’я зростає, хоча госпітальна база постійно розширюється.

Заступник голови ХОДА наголосив, що дуже важливим елементом для стабільної роботи охорони здоров’я в цих умовах є ефективна робота первинної ланки медицини. Раннє виявлення COVID-19 та правильно призначене лікування у значній кількості випадків дозволяють не довести пацієнта до госпіталізації. Таким чином - полегшити навантаження на лікарні та надати можливість лікарям у стаціонарах зосередитись на допомозі пацієнтам із тяжким перебігом хвороби.

«Первинний рівень має активізуватися та підвищити пильність, - заявив Михайло Черняк. - Адже всі пацієнти потрапляють у госпітальну базу в стані середньої важкості або у вкрай важкому стані. Госпіталізуються люди, які 10-12 днів лікувалися хто як, хто чим. Після цього неможливо в лікарні їх швидко вивести цього стану. Ми маємо ще раз дати первинній ланці чіткі рекомендації щодо призначень і реагування».

Також заступник голови ХОДА наголосив на необхідності збільшити в області кількість тестувань на коронавірус – у першу чергу саме на «первинці» з використанням швидких тестів.

Михайло Черняк вчергове відзначив, що єдиним дієвим засобом, який дозволить припинити розповсюдження COVID-19, є вакцинація. Він підкреслив, що серед госпіталізованих пацієнтів відсоток тих, хто зробив хоча б одне щеплення, в регіоні жодного разу не перевищував 5%. Тому роз’яснювальна робота серед жителів регіону щодо необхідності вакцинуватися не має послаблюватися. І в цьому також є велика доля відповідальності сімейних лікарів.

У ході наради також обговорили пропозиції щодо збільшення ліжкового фонду закладів охорони здоров’я Харківської області, що визначені для надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19.