Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У межах проєкту «Рука допомоги» на Харківщині створено понад сто робочих місць

У межах проєкту «Рука допомоги» на Харківщині створено понад сто робочих місць

У ХОДА відбулося чергове засідання обласної Комісії з реалізації Пілотного проєкту «Рука допомоги», на якому підвели попередні підсумки 2021 року.

У Департаменті соціального захисту населення нагадали, що мета проєкту – допомогти вимушеним переселенцям та членам малозабезпечених сімей позбутися залежності від соціальних виплат, отримати роботу або заснувати власний бізнес. Також допомогу могли отримати вже наявні підприємці за умови розширення бізнесу та працевлаштування осіб пільгових категорій.

«Сума позики на одного учасника склала приблизно 60 тис. грн. і надавалась для закупівлі обладнання та матеріалів з метою організації власного бізнесу відповідно до бізнес-плану. Ключовою умовою проєкту було те, що сума фінансової допомоги, яку необхідно повертати, зменшується на суму сплачених учасником податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Тобто, за умови успішності бізнесу, таку допомогу не потрібно повертати взагалі», - проінформували в Департаменті.

На сьогодні 43 учасники вже повністю виконали умови договорів про надання допомоги, з них 19 – достроково. Державі повернуто 5,7 млн. грн. у вигляді сплачених податків, створено понад 100 робочих місць для себе та найманих працівників.

Зважаючи на досягнуті позитивні результати та відпрацьовані механізми, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021 р. № 397 «Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей», успішний досвід проєкту з 1 січня 2022 року планується розповсюдити на всю територію України.

Довідка. Пілотний проєкт реалізувався в області за ініціативи Міністерства соціальної політики України за фінансової підтримки Світового Банку та передбачав надання фінансової допомоги для організації бізнесу безробітним з числа внутрішньо переміщених осіб та малозабезпечених сімей.

Протягом 2017-2018 років учасниками Пілоту стали 79 осіб та 40 суб’єктів господарювання, які для реалізації власних бізнес-ідей загалом отримали 7,5 млн грн.