Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині відремонтують 5 закладів первинної медицини

На Харківщині відремонтують 5 закладів первинної медицини

Ремонт амбулаторій і центрів первинної медико-санітарної допомоги проведуть на кошти Уряду Німеччини.

На сьогодні енергоефективне оновлення приміщень проводять у Безлюдівській амбулаторії та Первомайському ЦПМСД. Роботи тривають у межах проєкту Українського фонду соціальних інвестицій «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури – поліпшення первинної сільської медицини (УФСІ VII)» на кошти Уряду Німеччини.

Перспективи майбутньої дії проєкту на Харківщині обговорили 30 вересня директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Максим Хаустов, виконавчий директор Українського фонду соціальних інвестицій Андрій Лактіонов і представники Департаменту економіки та міжнародних відносин обласної адміністрації.

Максим Хаустов подякував представникам УФСІ за допомогу, яку надає Фонд від імені Німецького уряду, тим більше зараз – у період максимального навантаження на медичну галузь через пандемію COVID-19. Він запевнив, що Харківська обласна державна адміністрація всіляко сприятиме реалізації проєктів фонду на території регіону.

«Первинна ланка медицини – особлива. Тому що людина, яка почувається захворілою, спочатку звертається до первинної ланки. І дійсно від того, який вигляд матиме заклад і який у ньому буде ремонт, людина почуватиметься більш комфортно. Дуже вдячний фонду. Втіленими проєктами, по-перше, будуть задоволені і ті люди, які відвідуватимуть оновлені заклади, і той медичний персонал, який там працюватиме», - сказав Максим Хаустов.

Так, після ремонту в межах цього проєкту вже відкрили амбулаторію в Зачепилівській громаді. Там, зокрема, утеплили фасад будівлі та зробили пандус.

Згодом, крім Безлюдівської амбулаторії та ЦПМСД Первомайського, де зараз йдуть роботи, Фонд планує відремонтувати Шевченківський і Зміївський ЦПМСД, а також Новопокровську амбулаторію – наразі для них готують проєктно-кошторисну документацію.

Разом із енергоефективним ремонтом заклади «первинки», які стали учасниками проєкту УФСІ, отримують нове медичне обладнання.

Також планується ремонт в Ізюмській центральній міській лікарні – вона стала учасником нового проєкту Фонду, в межах якого Німеччина інвестує і в медзаклади вторинного рівня.

«Відібрано 13 таких об'єктів у 5 областях, з них один – у Харківській області – це Центральна міська лікарня в Ізюмі. Існує ймовірність, що цей проєкт буде продовжено, донорами розглядається можливість виділення коштів. У разі позитивного рішення, ми ще візьмемо об'єкт у Слобожанському», - розповів Андрій Лактіонов.