Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили створення ландшафтного парку «Смарагдове джерело»

У ХОДА обговорили створення ландшафтного парку «Смарагдове джерело»

Створити регіональний ландшафтний парк планується на територіях Безлюдівської, Височанської, Мереф’янської, Південноміської і Харківської громад. Площа заповідної території сягне близько 7,5 тис. га.

Зустріч із ініціаторами створення регіонального ландшафтного парку «Смарагдове джерело» пройшла 27 вересня в Департаменті захисту довкілля та природокористування ХОДА.

Участь у зустрічі взяли розробники проєкту, депутати Височанської та Мереф’янської громад, а також представники ініціативної групи щодо створення регіонального ландшафтного парку.

Наразі проєкт перебуває на стадії розгляду та погодження Департаментом захисту довкілля та природокористування ХОДА. Зокрема, у Департаменті очікують, що розробники проєкту допрацюють клопотання, щоб його можна було схвалити, відповідно до законодавства.

Так, у першому клопотанні, яке подавалося 13 травня цього року, була пропозиція зарезервувати 15 тис. га під створення ландшафтного парку. Повторно клопотання надійшло у липні – запропоновано ввести до природно-заповідного фонду області заповідну територію – РЛП «Смарагдове джерело» площею 7,5 тис. га.

Як пояснили в Департаменті захисту довкілля та природокористування ХОДА, останній варіант клопотання не міг бути схвалений, оскільки в ньому «неможливо чітко визначити площі РЛП за категоріями земель, що є обов’язковим для отримання погоджень».

«Головна проблема в тому, що подане клопотання було з деякими неточностями і з ним не можна було далі працювати по погодженню. Тому було надано зауваження. Але зараз при спілкуванні з розробниками було досягнуто домовленості, що буде внесено виправлення, щоб ми надалі продовжували в межах чинного законодавства проводити роботу з узгодження і створення РЛП «Смарагдове джерело», - розповіла начальниця відділу координації екологічних програм, економіки природокористування, біоресурсів і заповідної справи Департаменту захисту довкілля та природокористування ХОДА Тетяна Михайличенко.

За її словами, після погодження клопотання буде проводитися розробка проєкту створення регіонального ландшафтного парку. А далі рішення про організацію чи оголошення території природно-заповідного фонду місцевого значення приймає обласна рада.

«Наше основне завдання – це збільшення об'єктів природно-заповідного фонду, збереження біорізноманіття та природи нашого краю. Тому ми дуже зацікавлені у створенні чергового об'єкту природно-заповідного фонду. Намагаємося якнайшвидше вирішити це питання», - зауважила Тетяна Михайличенко.