Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбудеться прем’єра опери «Вишиваний. Король України»

У Харкові відбудеться прем’єра опери «Вишиваний. Король України»

Прем'єра пройде 1 і 2 жовтня 2021 року на сцені Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка / СХІД ОПЕРА.

Проєкт виник за ініціативи керівників театру та за сприяння президента БФ «Україна ХХІ», Почесного консула Республіки Австрія в Харкові Всеволода Кожемяка.

Постановниками вистави стали режисер з Івано-Франківська Ростислав Держипільський, диригент СХІД ОПЕРА Юрій Яковенко та головний хормейстер театру Олексій Чернікін, хореографиня Ольга Семьошкіна та художниця Олеся Головач з Києва, продюсеркою — Олександра Саєнко з Відня, керівником проєкту від театру став перший заступник гендиректора «СХІД ОПЕРА» Ігор Тулузов.

В опері задіяно близько 200 артистів. Спеціально для вистави з 2500 м тканини пошили понад 350 костюмів, створили триярусну «вертепну» конструкцію вагою 5 тонн. Загалом вартість постановки, враховуючи спонсорський внесок у понад 5 млн грн, перевищує 17 млн грн, що робить її найдорожчою оперою в Україні.

Ерцгерцог Вільгельм походив із найстарішої в Європі монаршої династії Габсбурґів. Через його щиру зацікавленість історією, культурою, політичним майбутнім України австрійця вважали одним з головних претендентів на титул короля України, якщо б таке королівство було створене по завершенні Першої Світової війни. Сам Вільгельм ніколи не заявляв свої права на трон. Втім, був послідовним прихильником створення незалежної української держави, але противником насильницького способу отримання влади.

«Ми пишаємося тим, що саме в нашому театрі, який останнім часом розвивається надзвичайно динамічно, народився унікальний проєкт, присвячений одному з найвідданіших борців за незалежність нашої держави», — зазначив генеральний директор-художній керівник театру Олег Оріщенко.

До того ж, як відзначив керівник проєкту від театру Ігор Тулузов, «Вишиваний. Король України» — яскраве віддзеркалення євроінтеграційних прагнень України: «Я переконаний, що цей твір стане не тільки новим етапом розвитку українського оперного мистецтва, але й впевнено увійде у європейський музичний простір, а потім — і у світовий».

Більше інформації – на сайті опери.