Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові встановили скульптуру зі звуками міста

У Харкові встановили скульптуру зі звуками міста

20 вересня в урочистому відкритті харківської композиції проєкту «Звуки міста» взяв участь заступник голови ОДА Михайло Черняк.

Харків приєднався до всеукраїнського проєкту «Звуки міста», присвяченого 30-річчю незалежності України. Відтепер у міському саду імені Тараса Шевченка харків’яни зможуть послухати різні звуки міста: лозунги з матчу на стадіоні «Металіст», шум вулиць, Південного вокзалу, відкриття куполу обсерваторії, звук скейту, що падає, метро, дитячий сміх та інше.

Як зазначив Михайло Черняк, цей сучасний арт-об’єкт має стати родзинкою міста.

«Це сучасний витвір мистецтва, в якому відображається наше місто, наш обласний центр. Скульптура зображена у вигляді хвилі і ми знаємо, що місто Харків завжди на хвилі, завжди на висоті. Приємно, що цей арт-об’єкт з’явився в місті в ювілей нашої держави. Недаремно саме Президент розпочав цю кампанію», - сказав Михайло Черняк.

Загалом подібні скульптури підготували ще для 6 регіонів України: Києва, Одеси, Дніпра, Львова, Маріуполя, Криму. В основу кожної скульптури лягли звуки, пов’язані зі спогадами та розмірковуваннями відомих містян: артистів, спортсменів, митців, науковців та підприємців.

«Я відзначив, що в цих звуках немає звуків війни. Це, як на мене, є дуже важливим. Ми чуємо звуки мирного міста, ми чуємо звуки людей, які приїздять, чуємо, як наші фани вболівають. Я переконаний, що ті звуки, які ми зможемо долучити до цього сучасного витвору, лише покращать його. Наприклад, можна ще додати звуки наших промислових гігантів і потужних літаків», - розповів Михайло Черняк.

Ідея проєкту «Звуки міста» належить 3 киянкам: Альоні Тимошенко, Наталії Ткаченко та Лєрі Гінзбург. Сам проєкт стартував 20 серпня.

Астроном Ірина Бельська долучилася до проєкту «Звуки міста» і поділилася з харків’янами власними звуковими асоціаціями.

«Цей проєкт надихнув мене надати відповідь для себе на таке запитання: як звучить і з чим асоціюється мій улюблений Харків. Для мене місто Харків – це, насамперед, місто студентів і науковців. Науковців, які принесли інтелектуальну славу нашому місту. І він звучить таким веселим гомоном нашої молоді у поєднанні зі звуками природи. Я сподіваюся, що харків’яни і гості міста оцінять цей арт-об’єкт і він стане ще одним улюбленим нашим місцем», - додала Ірина Бельська.

За словами корінного харків’янина Анатолія, за останні роки місто дуже змінилося, у ньому з’явилося багато нових звуків.

«Із Харковом у мене асоціюються стародавні звуки післявоєнного міста. Але зараз з’явилося багато сучасних звуків, з якими у людей асоціюється місто. І це нове теж подобається харків’янам», - зауважив Анатолій.