Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На річці Уди з'явиться понтонний уловлювач сміття

На річці Уди з'явиться понтонний уловлювач сміття

У ХОДА підбили підсумки екоакції з розчищення річки Уди, яка проходила в 2021 році щосуботи, починаючи з 15 травня.

Волонтери зібрали й вивезли на переробку або полігон 110 тонн сміття, розчистивши русло річки від Жихарської греблі до кордону з Хорошево. Про це 20 вересня під час брифінгу розповіли організатор акції «Чисті Уди» Артем Приходько і в.о. директора Департаменту захисту довкілля та природокористування ХОДА Андрій Нерета.

Загалом за час прибирання екоактивісти підняли з річки 110 тонн сміття, найбільше скла - 22 тонни й пластика - 6 тонн. Департамент ХОДА й органи місцевого самоврядування підключилися до акції та допомагали у вивезенні й утилізації відходів, а також організовували роботу водолазів і спецтехніки.

«Можу сказати, що екоактивісти за 4 місяці зробили роботу, яка могла б зайняти роки і зажадала б значних коштів з бюджету. Ми обмежувалися організаційною допомогою і наданням спецтехніки та водолазів. Це приклад, коли ініціатива і спільна робота приносять значні результати», - сказав Андрій Нерета.

Він також підкреслив, що паралельно обласна прокуратура і ОДА домоглися заборони на скидання стоків в Уди Темнівською виправною колонією.

Організатор акції Артем Приходько вважає: головне, що вдалося зробити екоактивістам, - не просто очистити річку від сміття, а й передати свій досвід іншим волонтерам в Україні і за кордоном. Він також розповів історію акції з розчищення Уд і поділився майбутніми планами.

«Почалося все з моїх пробіжок вранці в Жихарський ліс, де я побачив багато сміття і почав його збирати, потім розчистив ділянку берега річки в місті, потім проклав маршрут у Бабаї. 1 травня я натрапив на річку, в якій не побачив самої річки - це був шар пластику, що минає за горизонт», - описав екоактивіст.

За словами Андрія Приходька, він вирішив зібрати волонтерів у соціальних мережах. Так уже 15 травня на перший суботник зібралося 110 осіб. Надалі для розчищення річки по суботах виходило від 70 до 100 осіб.

Сьогодні екоактивісти у співпраці з облдержадміністрацією та міською владою розробили і збирають конструкцію понтонного уловлювача сміття, щоб русло не забруднювалося в майбутньому. Конструкцію встановлять у жовтні в районі Жихорської греблі - волонтери назвали уловлювач «Треш-кілер». Місце обладнають камерою, щоб в онлайн-режимі стежити за роботою уловлювача.

Артем Приходько зазначив, що розчищенням Уд екоактивісти поклали початок майбутньої спільної роботи в Харківській області. Уже зараз учасники акцій із розчищення Уд підключаються до прибирання території Харкова.