Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«У будівництві підстанції «Слобожанська» ми налаштовані на швидкий та ефективний результат» - Олександр Скакун

«У будівництві підстанції «Слобожанська» ми налаштовані на швидкий та ефективний результат» - Олександр Скакун

У 2022 році в Харківській області розпочнеться реалізація масштабного проєкту, який покликаний забезпечити енергетичну стабільність регіону.

Питання будівництва підстанції 330 кВ «Слобожанська» розглянули на робочій нараді в Харківській ОДА. Участь у заході взяли всі ключові учасники проєкту. Нарада відбулась під головуванням керівника області Олександра Скакуна та голови правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького. 

Олександр Скакун наголосив, що предмет зустрічі є надважливим, адже мова йде про надійне енергозабезпечення Харківської області. 

Керівник Харківської ОДА відзначив, що будівництво підстанції «Слобожанська» вже декілька років обговорювалося на різних рівнях. Проте тільки зараз у Харківщини з’явилась можливість реалізації такого важливого для регіону пілотного проєкту. 

«Я хочу вас запевнити, що з боку Харківської облдержадміністрації ми зробимо все для того, щоб цей проєкт був реалізований швидко та ефективно, - відзначив Олександр Скакун. – Ми не про «поговорити», а про «зробити». У цьому проєкті ми з вами - одна команда». 

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький відзначив, що «підстанція Слобожанська виконає декілька важливих завдань: вона підвищить надійність і якість постачання електричної енергії споживачам області; дасть можливість розвивати тут виробництво, промисловість, будувати нове житло для харків'ян і мешканців області». 

Також, за словами керівника «Укренерго», підстанція є важливою в геополітичному контексті. Адже енергосистема України в 2023 році остаточно від'єднається від енергосистем Російської Федерації та Білорусі й буде приєднана до європейської енергосистеми. 

За словами Володимира Кудрицького, наразі мова йде про будівництво підстанції «Слобожанська» як частини великої інвестиційної програми. За кошти міжнародних фінансових організацій на Харківщині виконають досить масштабні проєкти – компанія готова інвестувати в енергосистеми області мільйони євро. Зокрема, підстанція будуватиметься за кошти Європейського інвестиційного банку. Це означає, що коли буде оголошено тендер, для участі в ньому в Харківський регіон прийдуть найбільші компанії світу. 

«Я впевнений, що нам вдасться зробити цей проєкт показовим, взірцевим для того, щоб не тільки український, але й міжнародний інвестор побачив, які масштабні і серйозні проєкти реалізуються в Харківській області. Хочу, щоб ця підстанція стала еталонною, ми там застосуємо найпередовіші технічні рішення, вона буде збудована за останнім словом техніки», - акцентував Володимир Кудрицький. 

Під час зустрічі Олександр Скакун окремо наголосив на тому, що реалізація проєкту буде максимально прозорою. 

«Ми налаштовані на дуже швидкий і ефективний результат, тому - табу для корупції, табу для негідників, які хочуть завжди нагріти руки на бюджеті й інвестиційних коштах», - сказав Олександр Скакун.

Довідка. Проєкт передбачає будівництво нової ПС 330 кВ «Слобожанська» трансформаторною потужністю 400 МВА (2х200 МВА), а також заходів на цю підстанцію ПЛ 330 кВ Зміївська ТЕС – Бєлгород та Залютине – Суми з прокладанням волоконно-оптичної лінії зв’язку. Також до нової підстанції Укренерго будуть приєднані лінії 110 кВ оператора системи розподілу (ОСР) АТ «Харківобленерго», які ОСР має побудувати. Початок будівництва – 2022 рік. Орієнтовна кошторисна вартість будівництва – близько 2,3 млрд грн.