Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Володимир Зеленський затвердив Стратегію зовнішньополітичної діяльності України

Володимир Зеленський затвердив Стратегію зовнішньополітичної діяльності України

Указ №448/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про Стратегію зовнішньополітичної діяльності України» Президент підписав 26 серпня.

У заяві МЗС України з нагоди підписання Президентом Стратегії зовнішньополітичної діяльності зазначено наступне.

Стратегія спрямована на захист і просування інтересів України у світі. Вона визначає цілі, географічні та тематичні пріоритети зовнішньої політики на середньострокову перспективу.

Політико-дипломатична протидія російській агресії залишається найвищим пріоритетом зовнішньої політики України.

Українська дипломатія працює на забезпечення суверенітету і відновлення територіальної цілісності України, побудову мирної, безпечної і успішної держави, яка посідає гідне місце серед європейських демократій.

Стратегічною метою держави залишається набуття членства в ЄС та НАТО.

Стратегія приділяє пріоритетну увагу відносинам стратегічного характеру та стратегічним партнерствам зі США, Великою Британією, Канадою, Німеччиною, Францією, а також відносинам із сусідніми країнами: Польщею, Туреччиною, Литвою, Румунією, Грузією, Молдовою.

Документ передбачає зміцнення позицій України у Балто-Чорноморському регіоні, розвиток добросусідських та партнерських відносин з державами Центральної, Південної та Східної Європи.

Стратегія передбачає розширення співпраці з країнами Азії, Близького Сходу та Африки, Латинської Америки, насамперед, у сфері торгівлі та економічної співпраці.

У документі йдеться про консолідацію підтримки ініціатив України у міжнародних організаціях з боку азійських, африканських, американських та близькосхідних держав, зокрема - у питаннях протидії російській агресії та невизнання спроби анексії Автономної Республіки Крим і міста Севастополь.

Стратегія утверджує Україну як активного учасника міжнародної політики, країну, яка захищає і просуває національні інтереси у міжнародних організаціях, глобальних та регіональних багатосторонніх ініціативах.

Стратегія визначає одним з пріоритетів зовнішньої політики допомогу МЗС українському бізнесу, створення нових можливостей на іноземних ринках для українських експортерів, залучення іноземних інвесторів. 

Важливим пріоритетом є захист прав та інтересів громадян України за кордоном, розширення географії дипломатичної та консульської присутності, підвищення якості та швидкості надання консульських послуг.

Документ приділяє особливу увагу просуванню позитивного іміджу України за кордоном, розвитку публічної дипломатії та нарощуванню «м’якої сили». Йдеться про комунікацію з громадськістю іноземних держав, проактивне поширення позитивної інформації про Україну, її реформи, економічний, інвестиційний, туристичний та освітній потенціал, культурну спадщину. Стратегія також визначає одним з важливих напрямів зусиль захист від загроз в інформаційній сфері.

Документ передбачає активну розбудову зв’язків з українцями, які живуть за межами України, захист їхніх національно-культурних і мовних потреб, подальшу роботу з метою визнання у світі Голодомору 1932 - 1933 років в Україні геноцидом українського народу.

Документ також аналізує сучасне місце та роль Української держави у світі, актуальні міжнародні процеси і тенденції, оцінює виклики та загрози у низці сфер.