Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В ОДА обговорили питання захисту природно-заповідного фонду та заліснення області

В ОДА обговорили питання захисту природно-заповідного фонду та заліснення області

Міжвідомча робоча нарада відбулась 26 серпня.

Провів нараду в.о. директора Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської ОДА Андрій Нерета. У заході також взяли участь представники структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних громад, районів області, фахівці обласної прокуратури, ГУ Держгеокадастру й Харківського облуправління лісового та мисливського господарства.

Андрій Нерета визначив озвучені питання як найактуальніші в природоохоронній сфері та закликав відповідальних осіб зробити все можливе для їхнього вирішення.

За даними начальниці відділу координації екологічних програм, економіки природокористування, біоресурсів та заповідної справи Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської ОДА Тетяни Михайленко, наразі у зв’язку зі змінами адміністративно-територіального устрою області без охорони залишилось 137 з 247 об’єктів природно-заповідного фонду. Для вирішення цього питання власникам землі, серед яких, переважно - новостворені територіальні громади, відповідно до чинного законодавства слід забезпечувати режим, охорону і збереження з відповідною перереєстрацією охоронного зобов’язання об’єктів природно-заповідного фонду.

Під час засідання активно обговорювали питання заліснення території області та здійснення роботи з підготовки пропозицій до Державної цільової програми «Масштабне заліснення України».

Як зазначив в.о. першого заступника начальника Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Любич, Харківщина наразі має рівень заліснення 12% за оптимальних 15%.

«Щоб було зрозуміло: для підвищення лісистості на 1% в області потрібно збільшити площу лісів на 30 тис. га. Тобто, щоб залісити потрібні 3%, необхідно створити близько 100 тис. га. До виконання державної програми ми залучаємо всіх лісокористувачів, власників лісів, органи державної влади та місцевого самоврядування», - зазначив Микола Любич.

За його словами, для збільшення площі лісів лісові господарства цього року вдвічі більше зберуть насіннєвого матеріалу. Для заліснення будуть використовувати як уже наявні землі лісового фонду, так й не залучені до сільськогосподарського виробництва площі. Зокрема, мова йде про використання деградованих ґрунтів та самозаліснених ділянок.