Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області з початку року легалізовано понад 1,1 тис. «тіньових» робочих місць

У Харківській області з початку року легалізовано понад 1,1 тис. «тіньових» робочих місць

26 серпня під час засідання обласної робочої групи з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості обговорили результати роботи за І півріччя.

Захід пройшов під керівництвом директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Юрія Шпараги, який наголосив на важливості інформаційної складової в роботі з подолання «тіньової» зайнятості. 

«Кожен працівник має розуміти, що легальна праця - це соціальний захист сьогодні і забезпечена старість - у майбутньому, а суспільство має бути нетерпимим до «тіньової» зайнятості», - зазначив Юрій Шпарага.

Під час засідання заслухали звіти про роботу Головного управління Держпраці у Харківській області, Головного управління ДПС у Харківській області, Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області, Харківського обласного центру зайнятості, інформацію районних державних адміністрацій та соціальних партнерів про виконання у І півріччі Комплексного плану першочергових заходів щодо підвищення рівня оплати праці та легалізації трудових відносин на 2021 рік.

Результатом активних превентивних заходів та контрольно-перевіряльної роботи є зростання за січень-червень 2021 року середньомісячної заробітної плати до відповідного періоду минулого року на 21,3 % та легалізація з початку року понад 1,1 тис. «тіньових» робочих місць.

Завдяки активній роз’яснювальній роботі з суб’єктами господарювання з низькою оплатою праці підвищили її рівень 670 підприємств та 739 підприємців. До бюджету додатково надійшло 1,4 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 1,7 млн грн єдиного внеску.  

Члени робочої групи напрацювали рекомендації органам державної влади, місцевого самоврядування та об’єднанням профспілок і роботодавців області щодо забезпечення системного підходу та активізації роботи з подолання «тіньової» зайнятості.

Довідка. В області активно працюють обласна та районні (міські) робочі групи з питань легалізації зайнятості. За І півріччя 2021 року проведено 96 засідань, на яких заслухано 853  роботодавці з питань легалізації виплати заробітної плати та низького рівня оплати праці.