Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині пройшли навчання з ліквідації пожеж у лісах

На Харківщині пройшли навчання з ліквідації пожеж у лісах

Спільні комплексні тактико-спеціальні навчання відбулись 13 серпня на базі Задонецького лісництва ДП «Зміївське лісове господарство» Чугуївського району.

Навчання проходили під керівництвом директора Департаменту цивільного захисту Харківської ОДА Івана Сокола та начальника Головного управління ДСНС у Харківській області Олександра Волобуєва.

Участь у тренуванні взяли представники особового складу Харківського гарнізону ДСНС, Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства, співробітники Національної поліції, медичних служб та комунальні служби району.

«Головна мета навчань – це підвищення оперативної готовності органів управління та сил цивільного захисту до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій в лісових масивах. Усі ми розуміємо, що від правильності, швидкості і координованості дій усіх служб під час виникнення подібної надзвичайної ситуації залежить не лише якого поширення вона набуде, а й, найголовніше, – збереження життя людей», - зазначив Іван Сокол.

Він наголосив на тому, що обласна влада ніколи не залишалася осторонь проблем, що стоять перед службою ДСНС.

«Адже ми розуміємо, що від боєготовності цієї структури залежить безпека і добробут громадян. Необхідно також зауважити, що працівники Харківського гарнізону ДСНС завжди гідно і з високим професіоналізмом виконують свої службові обов’язки, зокрема - щодо гасіння лісових пожеж», - сказав Іван Сокол.

Він також зазначив, що заходи, спрямовані на посилення пожежної безпеки, проводять у кожному районі міста та області. Проводять засідання комісій з техногенно-екологічної безпеки, в яких беруть участь представники територіальних громад, співробітники ДСНС, Нацполіції, лісових господарств тощо.

З початку цього року на території лісових господарств області виникло 55 пожеж загальною площею близько 25 га, минулого року – 106 лісових пожеж, у результаті чого знищено понад 114 га лісу.

«Щороку з кінця травня по вересень у зв'язку зі сталою сухою і жаркою погодою оголошують п'ятий, найвищий ступінь пожежної небезпеки. Через це вживають заходів щодо посилення протипожежного режиму в самих лісах та забезпечення оперативної готовності сил і засобів пожежогасіння», - розповів Олександр Волобуєв.

За його словами, лісові пожежі виникають, у першу чергу, через людський фактор.

«Тому щороку розпорядженням облдержадміністрації вводиться обмеження на відвідування населенням хвойних лісів області і в’їзду до них транспортних засобів у період високої пожежної небезпеки. Вкрай необхідно максимально унеможливити в’їзд будь-яких транспортних засобів на територію лісових масивів у цей час, а з населенням проводити відповідну роз’яснювальну роботу. Також необхідно, щоб люди стежили за тим, хто і коли відвідує лісові насадження, і повідомляли про це місцеві органи влади та служби ДСНС, щоб запобігти випадкам виникнення пожеж. Населення має бути нашим помічником, тому що, в першу чергу, це стосується їх самих. Особливо це стосується жителів тих населених пунктів, які безпосередньо прилягають до лісових насаджень», - наголосив Олександр Волобуєв.