Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Айна Тимчук: Кожен житель Харківщини може обирати, де і якою вакциною зробити щеплення проти COVID-19

Айна Тимчук: Кожен житель Харківщини може обирати, де і якою вакциною зробити щеплення проти COVID-19

8 серпня голова Харківської обласної державної адміністрації ознайомилася з роботою центрів масової вакцинації населення в районах області та в місті Харкові.

«Зараз, коли є серйозна загроза нової хвилі COVID-19 в Україні, необхідно в найкоротші терміни охопити вакцинацією максимальну кількість громадян. Адже ми розуміємо, що тільки вакцинація і колективний імунітет можуть гарантувати нам безпеку та не допустити повторення сценарію попередніх хвиль – переповнених лікарень, жорсткого карантину, закриття кордонів», - зазначила Айна Тимчук.

Вона наголосила, що держава сьогодні робить усе для проведення ефективної вакцинальної кампанії. Регіони мають у достатній кількості всі зареєстровані в Україні вакцини, які визнаються в усьому світі.

«У місті Харкові та в районах області працюють 23 центри масової вакцинації, а також пункти щеплення на базі медичних закладів. Мобільні бригади працюють на виїздах: щеплюють колективи на підприємствах, щоб людям не потрібно було нікуди їздити, витрачати час на черги. Робимо все, щоб процес був якомога комфортнішим для людей. Усі жителі області можуть обирати, де їм зручніше зробити щеплення, в який час та якою вакциною, - підкреслила голова Харківської ОДА. - За останні дні ми об’їхали всі центри масової вакцинації в області. Бачимо, що люди активно йдуть до центрів. Там для них створено зручні умови, є можливість вакцинуватися як за попереднім записом, так і через живу чергу. Якщо під час огляду центрів були виявлені якісь недоліки, всі вони будуть відпрацьовані».

Один з центрів масової вакцинації, які відвідала голова Харківської ОДА, - у Пісочині. Тут щодня щеплюють 75-100 осіб, розповіла лікарка загальної практики - сімейної медицини Центру первинної медичної допомоги №2 Харківського району Олеся Лапта.

«Ми працюємо щоденно з 9-ої до 18-ої. Зараз вакцинуємо Moderna і Comirnaty, виробник Pfizer. Кожна людина сама обирає вакцину. Ми щодня проводимо величезну роботу з населенням - розповідаємо, як важливо вакцинувати себе, своїх близьких. Тому багато людей йдуть вакцинуватися. У нас дуже зручно організована робота: є декілька кабінетів, зала очікування. Кабінети відокремлені один від одного, зберігаємо дистанцію, масковий режим».

Жителька Пісочина Інна Сопільник дуже позитивно оцінює ідею відкриття центрів вакцинації не лише на базі медзакладів.

«Завжди зручніше проходити такі процедури біля дому. Тому це дуже гарна ініціатива - відкрити такі пункти по місту, по селах, ближче до людей, до місця проживання. Завдяки цьому процедура не займає багато часу. Прийшов у будь-який час, навіть у вихідний, отримав щеплення або відповіді на всі питання - і можеш займатися своїми справами надалі», - говорить Інна.

Такої ж думки дотримується харків’янин Артем, який отримав уже друге щеплення у центрі масової вакцинації за адресою: Харків, вул. Трінклера, 6. Цей центр 8 серпня також відвідала Айна Тимчук.

«По-перше, це зручне місце в центрі Харкова, по-друге, дуже важливо, що центр вакцинації працює на вихідних. У будні я працюю, тому до сімейного лікаря йти незручно. А у вихідний я можу розпоряджатися своїм часом», - говорить Артем.

Загалом в області на сьогодні зроблено вже майже 410 тисяч щеплень проти COVID-19. За минулу добу було зроблено понад 7,5 тисячі щеплень – це один з найкращих показників по країні.