Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Антон Деньгуб обговорив з представниками USAID просторове планування розвитку громад

Антон Деньгуб обговорив з представниками USAID просторове планування розвитку громад

4 серпня заступник голови Харківської ОДА зустрівся з представниками Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

Програма USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) провадить свою діяльність у Харківській області, зокрема, щодо впровадження пілотних проєктів з просторового планування розвитку громад у Пісочинській та Роганській ТГ, які були успішно презентовані на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Децентралізація» та отримали високу оцінку керівництва держави.

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Антон Деньгуб зазначив, що для Харківщини є важливою підтримка Агентства США з міжнародного розвитку.

«Ми дуже цінуємо допомогу США, яка надається в Україні через Агентство з міжнародного розвитку. У цьому контексті особливо приємно відзначити, що вже сьогодні територіальні громади Харківщини, а саме - Пісочинська та Роганська - є вашими партнерами. Я щиро переконаний, що ми маємо усі підстави для посилення й розвитку нашої взаємодії», - сказав Антон Деньгуб.

Керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) Сергій Кубах підкреслив, що метою Програми є підтримка земельної реформи та інших ініціатив з реформування в сільській місцевості.

«Одними з головних цілей нашої Програми є підтримка громад у їхньому розвитку і розвитку бізнесу в сільській місцевості. Коли в 2014-2015 роках почався процес децентралізації, було зрозуміло, що питання земельних ресурсів, земельної реформи потрібно розв’язувати через призму децентралізації. Згодом це було реалізовано в декількох законах. Тож саме наша Програма проводила пілотний проєкт, де фактично сільські громади можуть керувати земельними ресурсами», - зауважив Сергій Кубах.

Пісочинський селищний голова Олег Чернобай поділився досвідом своєї територіальної громади щодо участі у Програмі. За його словами, це надало можливість громаді планувати залучення інвестицій, що сприяло підвищенню якості комфорту життя в громаді.

«Комплексний план просторового розвитку необхідний не для чиновників, це першочергово потрібно для людей, які живуть у громадах. По-перше, як приклад, ще три місяці тому неможливо було приватизувати земельну ділянку, формально межа якої знаходилася поза населеним пунктом. А зараз зі змінами до законодавства й розробленням плану просторового розвитку забезпечується реалізація конституційних прав людини», - сказав Олег Чернобай.

Регіональна координаторка Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) у Харківській області Олена Кулик розповіла про інші напрямки реалізації проєкту. Так, загалом до реалізації Програми залучено понад 200 агропідприємств.

«Ми працюємо з невеликими підприємствами. Холдинги - не в полі нашого зору. Цікавлять саме ті підприємства, які роблять економіку територіальних громад. Так, наприклад, маленьким підприємствам надається можливість брати участь у різних школах. У такий спосіб приваблюємо їх до об’єднань, щоб могли свої продажі вивести на великий ринок. У Харківській області діють пілотні проєкти зі створення майстерні крафтового сирного й кондитерського виробництв. На території громади, де діє підприємство, проведуть навчання для всіх виробників сиру: студентів-кухарів, людей, які виробляють молоко вдома, та інших. Аби вони навчилися правильної технології виробництва сиру, і згодом так ми скооперуємо клуб сиру харків’ян», - сказала Олена Кулик.

Зокрема, у межах Програми на Харківщині також діють проєкти зі створення консалтингового центру для тваринників та консалтингового дорадчого центру на дослідній станції птахівництва. Наразі ще два проєкти перебувають під вирішенням: у сфері аквакультури і у сфері кондитерської промисловості.

Також Олена Кулик повідомила, що у 8 цільових регіонах України запускають мережу демонстраційних ферм, зокрема - і на Харківщині. В області вже 6 фермерських господарств пройшли відбір та готові навчати свого успішного досвіду.

«Ще один блок Програми працює з територіальними громадами – це проєкт економічного розвитку, який самоініціює територіальні громади. Сьогодні в Харківській області є три пілоти: Чугуївська, Чкаловська і Малинівська громади. За підтримки USAID АГРО розроблено економічні профайли. Це серйозний продукт, який дає можливість громадам зі 100 відкритих джерел підтягнути інформацію про весь бізнес, який працює у них на території: від ФОПа до холдингу, а також побачити, як сплачуються податки, який відсоток та іншу динаміку», - наголосила регіональна координаторка Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) у Харківській області.