Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині триває підготовка місць масового відпочинку населення на водних об’єктах

На Харківщині триває підготовка місць масового відпочинку населення на водних об’єктах

Це питання обговорили 3 серпня під час засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС, яка пройшла під керівництвом заступника голови Харківської ОДА Михайла Харнама.

Директор Департаменту цивільного захисту Харківської ОДА Івана Сокол підкреслив, що з настанням літнього періоду гостро постало питання щодо забезпечення безпеки громадян під час відпочинку на водних об’єктах області. Так, за його даними, з початку 2021 року на водних об’єктах області були вилучені тіла 59 загиблих, з яких 33 особи загинули внаслідок утоплення, з них 7 дітей, загибель двох не пов’язана з утопленням, по 24 триває слідство.

«А от з початку купального сезону 2021 року на водних об’єктах області були вилучені тіла 40 загиблих, з яких 14 осіб загинули внаслідок утоплення, з них 6 дітей, загибель двох не пов’язана з утопленням, по 24 триває слідство», - зазначив Іван Сокол.

За його словами, місця масового відпочинку визначаються органами місцевого самоврядування за проєктами відведення земельних ділянок для цієї мети та узгоджуються з територіальними установами державної санітарно-епідеміологічної служби. Іван Сокол закликав представників влади поставити на контроль це питання, оскільки не всі територіальні громади визначили пляжі загального користування.

«У 2021 році РДА та органи місцевого самоврядування визначили та затвердили протокольними рішеннями місцевих комісій з питань ТЕБ та НС 55 місць масового відпочинку населення на водних об’єктах, але відкрито лише 25 місць відпочинку, з них у дитячих закладах здоров’я та відпочинку відкрито 2, на базах відпочинку – 6, на пляжах загального користування – 17», - прокоментував Іван Сокол.

Також директор Департаменту цивільного захисту Харківської ОДА зауважив, що відкриття офіційного пляжу загального користування не потребує надвеликих фінансових вливань, але може зберегти життя громадян, зокрема - дітей.

Нині обстеження пляжів на території Харківської області проводять Харківська обласна комунальна аварійно-рятувальна водолазна служба та Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСУ з надзвичайних ситуацій. Також Міжрегіональний центр проводить підготовку матросів-рятувальників для сезонних рятувальних постів.

Окрім цього, Іван Сокол наголосив на необхідності продовжувати роботу зі створення місцевих систем оповіщення.

Крім того, зараз в області проводять виїзні заняття щодо реалізації заходів захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій у мирний час і в особливий період. До занять долучаються голови територіальних громад та їх заступники. Зокрема, було ухвалено рішення окремо провести заняття з цивільного захисту для голів територіальних громад та їх заступників у Навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Харківської області.