Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З'явився посібник «Як громадам управляти своєю територією в умовах ринку земель: 7 важливих кроків»

З'явився посібник «Як громадам управляти своєю територією в умовах ринку земель: 7 важливих кроків»

Рекомендації підготували Мінрегіон та Мінагрополітики спільно з експертами із земельних питань Програми USAID.

«Тергромади вперше за десятиліття отримали у власність земельні ресурси на всій своїй території. З набуттям чинності нового земельного законодавства на органах місцевого самоврядування лежить величезна відповідальність у вирішенні земельних питань. І усі зацікавлені у тому, щоб кроки, які робитимуть громади у цьому напрямку, були професійними та своєчасними. Тому важливо озброїти управлінців на місцях відповідними методичними рекомендаціями», - сказав під час презентації заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Як він розповів, на розгляді Кабінету Міністрів України знаходиться проєкт постанови про надання громадам субвенції на розроблення містобудівної документації.

«Ми сподіваємося, що найближчим часом вона буде прийнята. Але щоб отримати цю субвенцію, громадам уже зараз потрібно проводити відповідну роботу: робити інвентаризацію земель і майна, проводити реєстрацію тощо, - пояснив В’ячеслав Негода. - Крім того, наше міністерство працює над тим, щоб органи місцевого самоврядування для розроблення комплексних планів  мали доступ до інших джерел фінансування. Зокрема, ми опрацьовуємо угоду з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, за якою до 2024 року має бути розроблено до 600 комплексних планів територій територіальних громад».

За словами експерта з питань управління земельними ресурсами Проєкту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Сергія Кубаха, виданим для громад посібник складається з двох частин.

«Перша – це поради, як діяти громадам відповідно до нового земельного законодавства.  Друга – це запитання та відповіді, тобто роз’яснення прийнятих норм, які ми надавали спільно з Держгеокадастром», - розповів Сергій Кубах.

Завантажити рекомендації «Як громадам управляти своєю територією в умовах ринку земель: 7 важливих кроків»