Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На пункті пропуску «Гоптівка» організовано обов’язкове експрес-тестування

На пункті пропуску «Гоптівка» організовано обов’язкове експрес-тестування

З 00:00 годин 2 липня перетнути кордон з Російською Федерацією можливо лише після проходження експрес-тестування на COVID-19 безпосередньо у пункті перетину державного кордону.

Згідно зі змінами до Постанови КМУ щодо запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, з 2 липня усім, хто прибуває до України з Індії, Великої Британії, Ірландії, Російської Федерації або Португалії, необхідно проходити тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 – безпосередньо у пункті перетину державного кордону. Пов’язано це з тим, що у цих країнах наразі розповсюджується дельта-штам вірусу.

Через пункт перетину кордону «Гоптівка» щоденно проходить близько 2000 громадян.

Тут з опівночі облаштували 4 пункти експрес-тестування. В кожному з яких працює кілька лаборантів.

Результат експрес-тесту після забору біоматеріалу у людини стає відомий вже за 10 хвилин.

«Вже менш ніж за 10 хвилин ми віддаємо людині результати. При негативному тесті людина іде далі, при позитивному – ми вживаємо всі необхідні заходи», - розповідає лаборант Сергій Скомарохо.
Якщо в іноземних громадян або осіб без громадянства буде виявлений позитивний результат тесту, їм відмовлять у перетині кордону з Україною. Те ж саме очікує того, хто відмовиться робити тест.

«Громадяни України та іноземці, які постійно проживають на території України на законних підставах, також зобов’язані здати експрес-тест на коронавірус. У випадку відмови здавати тест на державному кордоні, вони мають 2 виходи: або зареєструватися в додатку «Дій вдома» і піти на самоізоляцію на 14 днів, або, якщо у них нема де самоізолюватися, ми будемо супроводжувати їх до місць обсервації», - зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Антон Деньгуб.

Напередодні у Харківській ОДА під керівництвом Айни Тимчук пройшла комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій питання організації експрес-тестування в місці перетину кордону було чітко відпрацьовано.

Також за наказом голови Харківської ОДА Айни Тимчук щоденно на пункті пропуску «Гоптівка» чергуватимуть її заступники для роз’яснювальної та організаційної роботи і задля того, щоб тестування проводили швидко і у комфортних для людей умовах.

Поряд з пунктами тестування облаштували палатки для відпочинку та безкоштовну питну воду. Цілодобово тут також чергуватиме швидка та ДСНС.