Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Президент обговорив з представниками асоціації MEDEF International можливості реалізації спільних проєктів

Президент обговорив з представниками асоціації MEDEF International можливості реалізації спільних проєктів

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з президентом асоціації MEDEF Жофруа Ру де Безьйо.

Також були присутні голова українсько-французької ділової ради MEDEF International, генеральний директор компанії EGIS Лоран Жермен, віце-президент компанії Alstom Філіп Дельор, які перебувають з візитом в Україні та очолюють делегацію представників великих французьких компаній. Співрозмовники обговорили можливості реалізації спільних проєктів.

Глава держави відзначив, що візит такого рівня представників французького бізнесу відбувається вперше і є дуже важливим для України.

«Я приділяю значну увагу розвитку сприятливих умов для інвестиційних та інфраструктурних проєктів в Україні. Ваш візит демонструє зацікавленість бізнес-проєктами в Україні та відкриває нові можливості», – зауважив Володимир Зеленський і додав, що попри пандемію коронавірусу французький бізнес дбає про розширення та налагодження співпраці.

«Радий, що, незважаючи на COVID-19, зустрічаються представники різних країн і говорять про економіку. Це дуже важливо. Це свідчить про те, що життя продовжується, що дійсно є зацікавленість у розвитку бізнес-відносин, інвестиційних проєктів», – зазначив Володимир Зеленський.

Глава держави наголосив, що делегація проведе цього дня багато зустрічей, зокрема з представниками українського уряду. Він висловив побажання, щоб результатом цих зустрічей стало якнайшвидше втілення конкретних проєктів.

Зокрема, Президент звернув увагу інвесторів на реалізацію Національної програми «Велике будівництво», у межах якої торік було побудовано понад 4 тисячі км доріг і стільки ж планують спорудити цьогоріч. Він закликав французький бізнес долучитися до модернізації дорожньої інфраструктури України в межах проєктів державно-приватного партнерства.

Серед масштабних інвестиційних проєктів Володимир Зеленський також назвав залізничне сполучення, ІТ-сферу, модернізацію та управління портами, аеропортами, будівництво метро та підземних тунелів тощо. При цьому Глава держави особливо наголосив на необхідності локалізації виробництва в Україні.

Французькі підприємці підтвердили свою зацікавленість у співпраці у згаданих напрямках. У деяких з них вона вже розпочалася. Зокрема, з компанією Alstom укладено контракт на постачання 120 локомотивів для української залізниці з частковою локалізацією виробництва в Україні (в обсязі 35%). Загалом між Україною та Францією нещодавно були укладені міжурядові угоди на понад 1,3 млрд євро.

Окрему увагу учасники зустрічі звернули на питання створення національного українського авіаперевізника. Володимир Зеленський запропонував компанії Airbus, з якою вже є контракт на постачання гелікоптерів, розглянути можливість участі в реалізації цього проєкту та вивчити питання щодо залучення України до виробництва продукції компанії.

Як зазначили представники Airbus, наразі вони вивчають техніко-економічне обґрунтування проєкту та розглядають можливість створення концепції та бізнес-плану. Також компанія вивчає технічні можливості українських підприємств для того, щоб використовувати їх як виробничий майданчик.

Жоффруа Ру де Безьйо зі свого боку зазначив: MEDEF International налічує понад 170 членів і представляє 75% бізнесу Франції та зацікавлена в Україні. Попри доволі високий рівень співпраці наші країни мають потенціал для розвитку бізнес-відносин, переконаний він.

«На сьогодні Франція є шостою за розміром інвестицій в Україну. Непоганий показник, можна порадіти. Але розуміємо, що не найкращий і можна робити набагато більше», – зауважив президент MEDEF.

У складі делегації асоціації MEDEF, яка прибула в Україну, – представники 20 великих французьких компаній з багатьох секторів. Зокрема на зустрічі з Президентом були представлені дві чи не найбільш активні в Україні компанії – Airbus та Alstom.