Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні планують створити нову систему національного спротиву агресору

В Україні планують створити нову систему національного спротиву агресору

Створення системи передбачене законопроєктом №5557, внесеним до ВРУ Президентом Володимиром Зеленським.

Про подробиці створення системи національного спротиву під час брифінгу 24 червня розповіли директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської ОДА Олексій Максимов, т.в.о. військового комісара області Володимир Арап та начальник штабу 113-ої окремої бригади територіальної оброни Харківської області Олег Масляков.

Як зазначив Олексій Максимов, Президентом України Володимиром Зеленським 25 травня 2021 року було внесено до Верховної Ради України законопроєкт №5557 «Про основу національного спротиву». Також на розгляд виносяться зміни у ст.1 Закону України «Про чисельність Збройних Сил України».

У разі схвалення законопроєкту в Україні буде створено комплексну всеохоплюючу систему національного спротиву (протидії) агресору за рахунок залучення широких верств населення до територіальної оборони на підконтрольних територіях та/або руху опору на окупованих чи захоплених територіях, підготовки громадян України до виконання специфічних завдань територіальної оборони і руху опору.

За словами Олексія Максимова, нова модель територіальної оборони та національного спротиву дозволить, враховуючи нинішні ризики щодо вторгнення зовнішнього агресора, швидко розгорнути організовані та озброєні підрозділи в кожному районі та громаді області. 

Сили територіальної оборони стають окремим родом сил ЗСУ.

«Цей законопроєкт передбачає широке залучення верств населення України. В першу чергу тих, хто вже проходив військову підготовку: служив в армії або брав участь в операції ООС/АТО. Після проходження медичної комісії, психологічного відбору вони підписують контракт на службу в резерві і зараховуються до складу бригади територіальної оборони», - повідомив директор Департаменту.

За бажанням до територіальної оборони зможуть записатися чоловіки та жінки, яким виповнилося 18 років. Вони зможуть вступити до підрозділів ТО після проходження медкомісії та відповідного навчання.  

Також, за словами Олексія Максимова, законопроєкт передбачає можливість залучення учасників цієї системи до попередження та ліквідації наслідків стихійних чи техногенних лих в якості допоміжної сили – для здійснення режимно-карантинних чи обмежувальних заходів.

Т.в.о. військового комісара Харківського обласного територіального центру комплектації та соціальної підтримки, полковник Володимир Арап додав, що нові бригади та батальйони ТО зможуть мобілізовуватися як у мирний час, так і в особливий період не за десятки діб, як зараз, а лише за декілька годин.  

«У них буде створена відповідна матеріальна база, місця для розташування особового складу - люди будуть навчені, вони будуть знати, які цілі та завдання їм призначені. Усе це дає можливість більш ефективно та швидше використовувати наші сили ТО для виконання поставлених завдань», - підкреслив Володимир Арап.

Він також зазначив, що згідно з законопроєктом у кожному місті, яке за своєю чисельністю постійно проживаючих мешканців перевищує або дорівнює 900 тис. осіб, буде створена окрема від обласної – міська бригада. 

Крім того, Олексій Максимов додав, що законопроєктом передбачається зміна системи керування новими підрозділами ТО. Так, безпосереднє керівництво здійснюватиме головнокомандувач ЗСУ. Планувальні заходи, розрахунки, розробки стратегічних планів виконуватиме генеральний штаб ЗСУ.

«Далі існує система управління - це регіональні органи управління ТО. У нашому регіоні - це оперативне командування ЗСУ сухопутної зони «Схід». У кожній області та районі створюються штаби ТО, які здійснюють управління ТО та національного спротиву на відповідних територіях. Штаб очолює командир відповідної бригади ТО. Головою системи ТО в області є голова Харківської ОДА, в районах - голова РДА», - розповів Олексій Максимов.