Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

ВООЗ передала харківській інфекційці сучасне обладнання

ВООЗ передала харківській інфекційці сучасне обладнання

4 монітори пацієнтів та 9 тис. засобів індивідуального захисту для медичних працівників поставили в межах спільної ініціативи ВООЗ та ЄС «Cолідарність заради здоров’я».

За словами заступника голови Харківської ОДА Михайла Черняка, така допомога є потрібною та своєчасною, адже ця лікарня є передовою в лікуванні пацієнтів з коронавірусною хворобою в області. Передане обладнання буде використовуватися у новому реанімаційному відділенні, яке продемонстрували представникам місії ВООЗ.

«Завдяки голові Харківської ОДА була організована і вже фактично завершена робота з облаштування сучасного реанімаційного відділення, в якому всі ліжка будуть забезпечені потоковим киснем, матимуть сучасне обладнання. Тож монітори пацієнтів будуть рятувати життя в цьому відділенні», - сказав Михайло Черняк.

Також заступник голови Харківської ОДА висловив сподівання на подальшу спільну співпрацю між Харківщиною та ВООЗ. Голова Бюро ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхт нагадав, що організація вже надавала підтримку лікарням Харківщини, зокрема, до Харківської обласної клінічної інфекційної лікарні було доставлено 12 кисневих концентраторів, 5 пульсоксиметрів, один монітор пацієнта. Крім того, у липні буде поставлено 2 апарати штучної вентиляції легень.

«Зараз у нас - середина червня, але ми маємо бути готові до наступної можливої хвилі захворювання, тож ми привезли таке обладнання як монітори пацієнтів й засоби індивідуального захисту медпрацівників», - наголосив Ярно Хабіхт.

Директор Харківської обласної інфекційної клінічної лікарні Павло Нартов погоджується з представником ВООЗ – восени на Харківщині можлива чергова хвиля захворюваності, тож засоби індивідуального захисту для медиків та обладнання для реанімаційного відділення вкрай необхідні.

«Реанімаційне відділення, яке ми сьогодні показали, повністю відремонтовано, тепер необхідно його облаштувати. У нас є ліжка, кисневі апарати та ШВЛи, завдяки допомозі ВООЗ уже є монітори. Тепер необхідно закінчити кисневу магістраль. Нове відділення може бути відкрито у найближчі місяці», - розповів Павло Нартов.

За його даними, відділення буде розраховане на 18 ліжок, а при необхідності тут може бути розгорнуто до 25 ліжок – саме стільки передбачено точок доступу до кисню. Як зазначає Павло Нартов, відділення буде надавати кисневу підтримку не тільки хворим на СOVID-19, а й іншим пацієнтам з інфекційною патологією.

Довідка. Національне Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні спрямовує свою роботу на реагування на пандемію COVID-19 та співпрацю з органами охорони здоров'я й установами, залученими до координації, планування та загальнонаціонального моніторингу, дослідження випадків захворювання, профілактики інфекції та боротьби з нею. ВООЗ надає підтримку у підвищенні лабораторного потенціалу з діагностики COVID-19 на національному і регіональному рівнях, а також в удосконаленні стандартизації у межах системи охорони здоров'я.