Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Богдан Боруховський розповів про розвиток Чорнобильської зони

Богдан Боруховський розповів про розвиток Чорнобильської зони

Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів взяв участь у форумі «Україна 30. Екологія».

Він зазначив, що за 35 років зона відчуження зазнала масштабних перетворень. Сьогодні Чорнобильська зона - місце пам'яті, втілення десятків унікальних проєктів, аналогів яким немає у світі. Серед них - Новий безпечний конфайнмент і СВЯП2. Тут застосовані передові технології безпеки та високотехнологічне роботизоване сховище для найнебезпечніших видів радіоактивних відходів.

«Ми маємо зробити максимум, аби зберегти пам'ять та дати нове життя Зоні», - сказав Богдан Боруховський.

Акцентуючи на безпеці Зони, перший заступник міністра повідомив, що 8 червня відбулося перше планове перевезення відпрацьованого ядерного палива зі старого сховища у нове. У новому сховищі перевезене відпрацьоване ядерне паливо зберігатиметься протягом наступних 100 років.

Які ж напрямки розвитку вбачає Міндовкілля у Чорнобильській зоні?

Індустріальний, промисловий кластер в 10-кілометровій зоні. Вигідне географічне розташування, наявність транспортної та інженерної інфраструктури сприяють створенню на території зони відчуження та зони безумовного відселення індустріального кластера з виробництва зеленої енергії.

«Символічно, що території, які внаслідок катастрофи є «брудні», можуть стати територіями, на яких розвивається «чиста» енергія. Розвиток відновлювальних джерел енергії, крім багатомільйонних приватних інвестицій, - це і наша зелена перепустка до Європи», - зауважив про ще один наратив Зони Богдан Боруховський.

Розвиток туристичного потенціалу - безпечність, належна інфраструктура, максимальне збереження об’єктів та промоції дозволить перетворити зону в туристичний «магніт».

«Туризм у Зоні - це не лише про колесо огляду і арку. Це більш ніж 20 туристичних маршрутів. Зауважу, що у 2019 році, до пандемії коронавірусу, Чорнобиль відвідало 130000 туристів, більшість з них – іноземці. У планах уряду - щороку збільшувати потік туристів вдвічі», - сказав Богдан Боруховський.

Також він звернув увагу на важливість природно-заповідної зони Чорнобиля. Адже Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник займає понад 80 % Зони та є справжньою природною перлиною Полісся. Тут, за 35 років розвитку без втручання людини, ми можемо бачити, як розвивається унікальна природа.

Теги