Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Проєкт «Дія City» дозволить побудувати в Україні одну з найкращих податкових систем у світі. Мінцифри

Проєкт «Дія City» дозволить побудувати в Україні одну з найкращих податкових систем у світі. Мінцифри

Одна з головних цілей міністерства - збільшити частку IT у ВВП країни до 10% та зробити Україну високотехнічною цифровою державою.

Про це розповів Віцепрем’єр-міністр - Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на пресконференції, присвяченій податковому законопроєкту №5376 про «Дія City», який вже схвалений у першому читанні парламентом. 

«Дія City» створює умови ведення бізнесу в Україні, які повністю трансформують галузь. Проєкт передбачає введення найсприятливішої податкової системи для розвитку ІТ-галузі. Це низькі податки, ефективне законодавство, зрозуміла модель відносин з працівниками, відсутність ризиків неправомірного тиску з боку держави. А також передумови для світових ІТ-гігантів відкривати свої офіси в Україні», - підкреслив Михайло Федоров.

У спеціальному режимі «Дія City» буде зафіксовано податкове навантаження на рівні спрощеної системи оподаткування (додається лише 1,5% військового збору).

Загалом законопроєкт передбачає:

- спеціальні ставки для працівників IT-компаній: ПДФО — 5%, ЄСВ — 22% від мінімальної зарплати, військовий збір — 1,5%;

- можливість компанії обирати, який корпоративний податок сплачувати, - податок на прибуток (18%) чи податок на виведений капітал (ПнВК) за ставкою 9%. 

Законопроєкт також передбачає такі умови для стимулювання інвестицій:

- 0% податку на дохід від реалізації фізособою частки в компанії-резиденті «Дія City», якщо вона володіла часткою більше ніж 1 рік;

- 0% на дохід фізосіб як дивіденди, які нараховані компанією-резидентом за умови їх виплати не частіше ніж раз на 2 роки;

- податкова знижка (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи. Розмір знижки залежатиме від суми угоди.

Як і в роботі з основним законопроєктом про «Дія City» №4303, під час напрацювання податкового законодавства автори спиралися на думку та інтереси бізнесу. 

«Відсутність альтернативних законопроєктів і широка підтримка бізнес-спільноти підтверджує, що нам вдалося знайти правильний баланс і напрацювати кращі з можливих податкових умов для ІТ в Україні», - прокоментував заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков. 

Теги