Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Мінцифри завершило пілотний проєкт SELFIE

Мінцифри завершило пілотний проєкт SELFIE

Це сучасний інструмент для оцінки ефективності впровадження цифрових технологій в закладах освіти. У жовтні 2021 року він буде доступний для всіх охочих.

SELFIE був розроблений експертами Європейської комісії і вже використовується у 74 країнах світу. Застосування інструмента дуже просте - проведення опитування шляхом онлайн-анкетування адміністрації школи, вчителів та учнів, потім система обробляє результати за певним алгоритмом та видає загальну картину. 

На сьогодні завершено пілотне впровадження SELFIE у 96 закладах освіти з більш як 20 тисячами учасників. Кожен з них пройшов анонімне опитування, відповівши на 57 запитань. Наприклад, запитання щодо інфраструктури та обладнання - чи є в закладі освіти цифрові пристрої, які можна використовувати для навчання, чи є надійний доступ до Інтернету для забезпечення освітнього процесу, чи є технічна підтримка на випадок виникнення проблем з цифровими технологіями, чи є система захисту інформації та персональних даних тощо. 

Повний аналітичний звіт пілотного впровадження SELFIE буде представлено у серпні 2021 року, зазначають у Міністерстві цифрової трансформації. Поки що, згідно з попередніми результатами пілоту SELFIE, найчастіші проблеми, які заважають навчанню за допомогою цифрових технологій, - це брак фінансування, ненадійний або повільний Інтернет-зв'язок і нестача цифрового обладнання. Також у п‘ятірці факторів, що перешкоджають, - брак часу для вчителів і обмеженість або взагалі відсутність технічної підтримки.

З початку нового навчального року буде здійснюватись підготовка до масштабного запровадження SELFIE в усій системі загальної середньої освіти, професійної освіти, а також у системі фахової передвищої освіти. 

У жовтні 2021 року інструмент SELFIE буде доступний для всіх охочих закладів освіти.

Теги