Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Мінсоцполітики розповіли про запровадження обов’язкових пенсійних накопичень

У Мінсоцполітики розповіли про запровадження обов’язкових пенсійних накопичень

Уряд уже напрацював відповідний законопроєкт. Передбачається, що участь у системі братимуть люди, які офіційно працюють, застраховані.

У тому числі й особи, які отримують різні види допомоги та грошового забезпечення від держави (знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до осягнення 3 років або доглядають непрацездатних родичів, батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу та інші).

Фізичні особи-підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства братимуть участь на добровільній основі.

«Є чітка позиція Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, що при запровадженні системи податки ні на бізнес, ні на людей не зростуть, - повідомляє Міністерка соціальної політики Марина Лазебна. - Передбачається, що роботодавці сплачуватимуть 2% внесків шляхом відповідного зменшення ставки ЄСВ, а працівники – 2%  через зменшення ставки ПДФО. Фактично пропонується частину податків, які сплачуються зараз, передати у власність людині».

За словами міністерки, також обговорюється можливість на старті зробити внески, коли 1% роботодавець сплачуватиме людині шляхом зниження ЄСВ, а ще 1% держава напряму сплачуватиме на рахунок людини з бюджету.

Людина сама обиратиме пенсійний фонд або банк, в якому хоче зберігати свої накопичення, але не з усіх, а лише з тих, яких попередньо додатково перевірять регулятори – НКЦПФР та НБУ - за низкою критеріїв, та до щоденної діяльності яких виписані підвищені вимоги.

Обрати фонд або банк людина зможе через «єдине вікно» на базі Єдиного соціального реєстру у будь-який зручний спосіб: за допомогою мобільного застосунку чи в особистому кабінеті вебпорталу, через ЦНАП, вебпортал «Дія» чи під час особистого звернення.

Учасник у щоденному режимі зможе контролювати стан своїх пенсійних накопичень на індивідуальному пенсійному рахунку, у будь-який час переказати свої пенсійні кошти до іншого фонду або банку без жодних штрафних санкцій, а в окремих випадках – скористатись пенсійними накопиченнями до досягнення пенсійного віку. Наприклад, у разі критичного захворювання учасника чи членів його сім’ї, настання інвалідності. Також достроково можна забрати кошти при виїзді на постійне місце проживання за кордон.

При досягненні пенсійного віку людина зможе обрати собі вид пенсійної виплати з декількох видів довічних виплат, виплат на установлений строк.

У разі смерті учасника пенсійні кошти отримають його спадкоємці, як і будь-яке інше майно.