Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В етнографічному вишколі на Харківщині беруть участь пластуни з усієї України

В етнографічному вишколі на Харківщині беруть участь пластуни з усієї України

Вишкіл української міфології від пластового куреню "Степові відьми" проходить з 21 по 23 травня в садибі-музеї «Українська хата» у селі Нижня Озеряна поблизу Мерефи.

22 травня пластунів відвідав заступник голови Харківської ОДА Роман Семенуха.

«Пласт – унікальна та самобутня українська організація. Дуже приємно, що вже багато років організація бере участь у конкурсах, які проводить обласне Управління в справах молоді та спорту, та виграє їх. Мені здається, це дуже важливо, коли держава підтримує організації, що дбають про історичну спадщину і навчають дітей», – зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації.

Він зазначив, що вишкіл – це не просто цікавий захід, а справжній навчальний процес, під час якого діти пізнають історію.

«Вони пізнають історію не з підручників, а предметно, побачивши традиційну старовинну українську хату, звичаї, як це все було. Дуже важливо, щоб діти, наша молодь, не просто вивчали історію України загалом, а саме історію Слобожанщини. Бо кожен макрорегіон України є самобутнім, самодостатнім, цікавим, відмінним один від одного. Дуже добре, що саме тут діти мають змогу займатися і вивчати українську історію Слобожанщини», – додав Роман Семенуха.

Організаторкою заходу на Харківщині є кандидатка історичних наук, голова Харківського обласного осередку Національної скаутської організації України «Пласт» Ірина Голубєва. За її словами, цьогоріч на міфологічний вишкіл зібралися пластуни з Харкова та Харківської області, Києва, Луцька, Дніпра, Луганщини, Житомирщини.

«Цей вишкіл – щорічна акція від куреня "Степових відьом" . Кожного року він проходить у різних етнографічних регіонах. Цього року – це вже 13 вишкіл української міфології, і цього року ми обрали місцем Слобожанщину», – розповіла Ірина Голубєва.

Учасники почали свої заняття з того, що дізналися історію, археологію формування Слобожанщини, як окремого етнічного регіону в межах України. Надалі вони прослухають інформацію про те, як у давні часи проводилися різні традиційні дії, пов’язані з життям людини, наприклад, Івана Купала чи Андріївські вечорниці.

«Ми робимо страви на вогні, тобто ми не замовляли якусь готову їжу. У нас відбувається процес відтворення саме слобожанської кухні. Для цього одна із наших членкинь дослідила традиції саме слобожанської кухні, і кожен прийом їжі у нас – це по суті як майстер-клас із приготування конкретної страви. Наприклад, учора у нас була баба-шарпанина. А сьогодні зранку були гречаники і пряженя. Учасники у такий спосіб занурюються, починаючи від атмосфери цієї місцини, закінчуючи стравами, традиціями і культурою», – розповіла Ірина Голубєва.

Крім лекцій –  гутірок, на вишколі проводиться низка майстер-класів: крій традиційної сорочки, виготовлення сонцеловів, вибійка, розписування яєць воском або писанкарство та інше. Також 22 травня відбудеться екскурсія - ознайомлення з гончарною піччю.

Учасниця вишколу Арина Чернобай до цього була активною учасницею різних інших пластових заходів.

«Класні люди, класна їжа. Їжа взагалі як мистецтво. Це як повернення до традицій, того, з чого ми починали, взагалі вся Слобожанщина. Мені дуже подобається слухати гутірки і потім співати», – поділилася враженнями Арина.