Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Розв'язання питання війни та деокупації українських територій залишається пріоритетом

Розв'язання питання війни та деокупації українських територій залишається пріоритетом

Це Президент України сказав під час пресконференції.

«Вчора була зустріч – знову у відеоформаті – Тристоронньої контактної групи. Постійно зустрічаються попри COVID-19. Вчора зустрічались і нарешті домовилися про відкриття КПВВ. Це дуже важливо», – сказав Президент України.

Глава держави зазначив, що питання відкриття КПВВ на лінії розмежування має велике значення з гуманітарної точки зору.

Президент нагадав, що торік також вдалося домовитися про припинення вогню, завдяки чому шість-сім місяців ситуація на Донбасі була стабільною – у десять разів зменшилася кількість обстрілів, поранень та смертей українських захисників.

Володимир Зеленський також зауважив, що через пандемію коронавірусу ускладнилося просування до зустрічі лідерів країн – учасниць Нормандського формату.

Однак, за словами Глави держави, взаємодія у Нормандському форматі триває. Зокрема, Володимир Зеленський мав зустріч з Президентом Франції Еммануелем Макроном і у форматі відеоконференції – з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

«Відчуваю їхню підтримку, але вважаю, що вони мають підтримувати сильніше. Вони знають мою думку. Вважаю, що вони останнім часом трішки ослаблюють свої позиції щодо РФ», – зазначив Президент України.

Він зауважив, що це пов’язано, зокрема, з економічною ситуацією та тиском усередині їхніх країн, зокрема - з боку бізнесу, через запровадження санкцій.

«Але поки що я знаю, що вони підтримують Україну. Зараз є узгоджені кластери щодо припинення війни. Ці кластери узгоджені між Німеччиною та Францією, але немає узгодження з російською стороною», – повідомив Глава держави.

Володимир Зеленський також нагадав, що запропонував Президенту Російської Федерації зустрітися на Донбасі, а у відповідь Володимир Путін запросив у Москву.

«Традиційно в таких ситуаціях зустрічаються чи в одному з місць конфлікту, чи на нейтральній території. Розпочато розмову між Офісом Президента України та РФ», – зауважив Глава держави.