Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З 1 травня жителі Харківщини сплачуватимуть за газ за фіксованим річним тарифом. Айна Тимчук

З 1 травня жителі Харківщини сплачуватимуть за газ за фіксованим річним тарифом. Айна Тимчук

Це дозволить захистити споживачів від сезонних підвищень ціни на газ, наголосила голова Харківської ОДА.

27 квітня газопостачальні компанії оприлюднили свої річні фіксовані ціни, на які з 1 травня автоматично переведуть своїх клієнтів, котрі дотепер користувалися місячними тарифними планами. Відповідні умови передбачені постановою регулятора – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

«Під час останнього опалювального сезону особливо гостро постала проблема тарифів на газ. Щороку взимку ціна на газ підвищується – як в усій Європі. Цьогоріч до сезонного підвищення ціни на газ додалися дії окремих газзбутів, які поставили споживачам величезну націнку. Разом ці два фактори викликали обурення цінами на газ серед населення та змусили уряд запровадити «верхню межу» ціни – 6,99 грн. Після завершення дії цього обмеження ціни на газ поповзли вгору. Саме тому було прийняте рішення НКРЕКП, згідно з яким постачальники встановили річну фіксовану ціну. Тобто весь рік, до кінця опалювального сезону 2022 року, вона не змінюватиметься. Це ринковий спосіб забезпечити населенню страхування від сезонних стрибків, які були минулого року. Таке рішення дозволяє захистити споживачів, але при цьому зберегти конкуренцію та ринок газу», – зазначила Айна Тимчук.

Одну з найкращих пропозицій на сьогодні має Державна газопостачальна компанія «Нафтогаз України», яка встановила вартість за 1 м3 природного газу на рівні 7,96 грн. ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» встановлена ціна у 7,99 грн/м3.

Такі ціни є одними з найнижчих на території України, які запропонували постачальники природного газу своїм клієнтам.

Вартість газу, передбачена договором, може змінюватися протягом року, тобто з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року, – але тільки в бік зменшення. Це також передбачено постановою НКРЕКП.

Річні продукти доступні для всіх споживачів, зокрема, для отримувачів пільг і житлових субсидій. За бажанням кожен споживач зможе змінити річний тарифний план на місячний, так само – як і змінити самого постачальника.

«Споживачі мають право відмовитися від цього тарифу, якщо забажають. Проте варто пам’ятати, що тариф “річний” вищий за середню ціну влітку, нівелюється тим, що навесні та влітку об’єми споживання населенням газу є мінімальними, в той час, як взимку, коли газу використовується найбільше, ціна буде нижче за середню і відчутно нижче від пікових цін опалювального сезону», – зауважила голова Харківської ОДА.